Privredna komora Vojvodine u godini jubileja održala niz stručnih skupova za privrednike
Foto: Privredna Komora Vojvodine

Privredna komora Vojvodine u godini jubileja održala niz stručnih skupova za privrednike

InfoBiz -

Privredna komora Vojvodine (PKV) ove godine obeležila je 100 godina postojanja i rada, a drugi vek počela je aktivno – organizovane su stručne konferencije, poslovni forumi, sastanci i bilateralni susreti privrednika, prezentacije vojvođanske privrede na sajmovima, različitim skupovima. PKV je u toku 2019. godine okupila ukupno oko 10.000 ljudi iz privrede.

„Unapredili smo saradnju sa Francuskom – u aprilu smo organizovali Poslovni forum sa delegacijom iz ove zemlje, a u cilju unapređenja ekonomske saradnje Francuske i Republike Srbije. Forum je okupio više od sto privrednih subjekata i predstavnika institucija dve zemlje. Francusku delegaciju, pored predstavnika PK Val d’ Oaz i Razvojne agencije Val d’ Oaz, činili su i eminentni francuski privrednici iz 15 kompanija. Forum se pokazao uspešnim zbog povezanosti vojvođansko-francuskih privrednika. Već narednog meseca, održani su bilateralni susreti u Parizu, a u novembru uzvratili su nam posetu, u okviru koje su francuski privrednici posetili nekoliko kompanija u Vojvodini. Organizovali smo i Poslovni forum sa Rusijom, Republikom Srpskom, a svakako jedan od centralnih događaja 2019. godine bio je II Regionalni poslovni forum, u organizaciji AP Vojvodine i Skupštine evropskih regija, a u saradnji sa RAV, Novosadskim sajmom i EEN. U okviru radne posete Županiji Kovasna, u Rumuniji, potpisali smo Sporazum o saradnji sa Privredne komore Kovasna, a posetili smo i PK Budimpešte. Učestvovali smo i na mnogobrojnim međunarodnim sajmovima u zemlji i inostranstvu – Poljoprivredni sajam kod nas, u Sloveniji, Republici Srpskoj, sajmovi turizma kod nas, u Beču, Budimpešti, Solunu, stručni sajmovi iz oblasti usluga, poljoprivrede, industrije u Turskoj. Potpisali smo Sporazume o saradnji i sa PK Kazablanke, sa privrednim komorama Rijeka i Otočac u Hrvatskoj, sa Udruženjem banjskih gradova Mađarske, sa ZSV, a ugostili smo i ambasadore Kraljevine Maroka, Republike Indije, Slovenije, Češke, Austrije, Brazila, a održali smo i nekoliko okruglih stolova, gde je jedan od najuspešnijih bio onaj koji je okupio predsednike regionalnih privrednih komora CG, Republike Srpske, Makedonije, Grčke, Bugarske, kao i predstavnici PKS i područnih komora “, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.

PKV je u 2019. godini izdala dve studije ispred Udruženja poljoprivrede – „Agrarna proizvodnja u Vojvodini“ i „Gde je profit u poljoprivredi“. Savet za cirkularnu ekonomiju PKV konstituisan je u septembru, u cilju podizanja svesti i odgovornosti o upravljanju industrijskim, komunalnim i drugim otpadom, višestrukom korišćenju sirovina, razvoju i primeni regulative iz ove oblasti na području AP Vojvodine.

„Na konferenciji ’Investirajte u Vojvodinu’, koju smo organizovali zajedno sa kompanijom ’Color Media Communications’ i magazinom ’D&C’, u septembru 2019. godine, održan je i panel na temu cirkularne ekonomije. Tu su istaknute procene da primena koncepta cirkularne ekonomije u EU može da donese oko 650 milijardi evra benefita za kompanije, dva miliona novih radnih mesta, kao i otvaranje novih tržišta“, rekao je Vučurević.

Pri Udruženju usluga, konstituisan je Savet za zanatstvo, stare zanate i preduzetništvo, u cilju afirmacije zanatstva kroz samozapošljavanje, razvoj preduzetničkih ideja i zaštitu kulturnog nasleđa.

„Jedan od osnovnih zadataka ovog Saveta je i podizanje svesti o značaju očuvanja i unapređenja tradicionalnih vrednosti starih zanata, nematerijalnog kulturnog nasleđa Vojvodine i razvoja preduzetništva koje postaje sve važniji faktor u ukupnoj privrednoj aktivnosti naše zemlje“, rekao je Vučurević.

U prvom kvartalu 2020. godine, predsednik Vučurević najavljuje učešće vojvođanskih privrednika na međunarodnim sajmovima turizma u Beču, Ljubljani, Budimpešti, Beogradu, a u februaru će najuspešnijim privrednicima AP Vojvodine biti dodeljena Godišnja priznanja PKV „Kosta Mirosavljević“.

Foto: Privredna Komora Vojvodine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja