MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Mini Šengen će pospešiti dolazak velikih investicija
Foto: Beta/Dragan Gojić

inicijativa

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Mini Šengen će pospešiti dolazak velikih investicija

InfoBiz -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da inicijativa za stvaranje "malog Šengena" sa Severnom Makedonijom i Albanijom neće ugroziti radna mesta u Srbiji, već će doprineti stvaranju jedinstvenog tržišta rada što će pospešiti dolazak velikih investicija.

U izjavi za agenciju Beta, Đorđević je ocenio da dolazak velikih investicija uvek prati mala i srednja preduzeća, kojima su tako velika tržišta potrebna.

Đorđević je ocenio da će u takvim okolnostima, otvaranjem granice i stvaranjem jedinstvenog tržišta rada, region zapadnog Balkana postati još privlačniji za investiranje, jer će postojati kvalifikovana radna snaga na jednoj većoj teritoriji, što je i osnova inicijative za stvaranje "malog Šengena".

Ministar je rekao da nesmetani protok radne snage "nikako neće ugroziti radna mesta u Srbiji, u prilog čemu govori i činjenica malog broja do sada izdatih dozvola za rad stranim državljanima iz Severne Makedonije i Albanije, kojima je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovoj godini izdato ukupno oko 630 dozvola za rad".

"Ova inicijativa, koja je pokrenuta zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, pre svega znači veliki korak napred ka regionalnoj ekonomskoj integraciji i ekonomskom prosperitetu zemalja Zapadnog Balkana, ali i daljem jačanju regionalne stabilnosti. Zahvaljujući inicijativi za stvaranje 'malog Šengena', dogovoreno je da državljani Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogu samo sa ličnom kartom ulaziti u pomenute države", kazao je Đorđević i dodao da je "opredeljenje Srbije da se izbori za nova radna mesta".

Đorđević je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu učestvovalo u izradi teksta "Nacrta sporazuma izmedju vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije o slobodi kretanja i boravka državljana Sporazumnih strana".

"Do skoro se teško moglo i zamisliti da ce Srbija, Albanija i Severna Makedonija razgovarati o jedinstvenom tržištu rada, a danas smo na dobrom putu da se sporazumno uredi sloboda kretanja, boravka i rada državljana zemalja zapadnog Balkana", rekao je Đorđević.

Ministar je rekao da će od 1. januara 2020. godine poslodavac, odnosno kompanija iz Srbije koja želi da zaposli stranca, imati mogućnost da istovremeno pokrene postupak za izdavanje radne dozvole dok traje postupak odobrenja vize za duži boravak.

"Postupak ce moći da se pokrene iako je stranac i dalje u inostranstvu, a proces pribavljanja vize za duži boravak u toku. Kreiran je i softver pomoću kojeg će se stranac elektronski evidentirati (prilikom prelaska granice), nakon čega će se smatrati da je prijavio privremeni boravak. Samom prijavom privremenog boravka, stranac će ostvariti pravo na zapošljavanje, bez potrebe pribavljanja dozvole za rad", rekao je Đorđević.

On je dodao da će se to rešenje primenjivati nakon potpisivanja sporazuma i po okončanju postupka ratifikacije sporazuma u Skupštini.

Djordjević je rekao da dozvolu za rad u Srbiji za strance izdaje nadležna filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, ukoliko je prethodno regulisan boravak, odnosno ukoliko strani državljanin poseduje vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja u Srbiji.

"Srbija je zemlja ubrzanog razvoja, a zahvaljujući reformama koje sprovodi, kao i uspostavljenoj makroekonomskoj stabilnosti, Srbija je postala privlačna zemlja za ulaganja, odnosno za strane investitore koji žele da ulažu i da prenose svoja znanja domaćim poslodavcima u Srbiji", kazao je Đorđević.

Đorđević je rekao da se u takvim uslovima suočavamo sa nedostatkom radne snage, a da će uspostavljanjem "malog Šengena" poslodavci moći na jednostavan način da angažuju kvalifikovanu radnu snagu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track