NEMA ZIME U SRBIJI Antić: Energenti neće poskupeti zbog cene nafte! Grejanje stabilno, BG elektrane greju 24 sata
Foto: Dado Đilas

nema razloga za eventualno poskupljenje naftnih derivata

NEMA ZIME U SRBIJI Antić: Energenti neće poskupeti zbog cene nafte! Grejanje stabilno, BG elektrane greju 24 sata

InfoBiz -

Banatski dvor je "prepun", isto je sa mazutom i ugljem

BEOGRAD - Oscilacije u ceni nafte na svetskim berzama zbog odnosa Irana i SAD neće izazvati rast cene naftnih derivata i ostalih energenata u Srbiji, niti će doći do poskupljenja grejanja, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Stabilizovana je cena nafte na svetskim berzama i nema razloga za eventualno poskupljenje naftnih derivata i ostalih enegenata, rekao je Antić gostujući na Pinku.

On kaže da je grejanje u Srbji vrlo stabilno i da Beogradske elektrane, kao i u drugim gradovima, već više od deset dana rade u 24-satnom režimu.

Antić ističe da su toplane uredno snabdevene energentima, da je Banatski dvor "prepun", odnosno da je uskladišteno više od 500 miliona kubnih metara gasa. "Isto je sa mazutom i ugljem. U EPS-u ima više od milion i po tona uglja", naglasio je Antić.

Govoreći o Turskom toku, Antić je naglasio da nema razvoja Srbije bez gasa i da će sa tim projektom Srbija postati tranzitna zemlja za gas.

Ističe da je Turski tok kapitalan projekat za Srbiju i da je i juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o izgradnji gasovoda kroz Bugarsku, kako bi Srbija mogla da se poveže na Turski tok.

"Bugarska je imala kašnjenje na svojoj deonici zbog interne procedure. Trebalo je svi da završimo svoje deonice do 1. januara. Borisov je još jednom čvrsto obećao da će Bugarska svoju deonicu završiti tokom maja, tih 308 kilometara da bi Srbija mogla da dobije prve količine gasa".

Antić kaže da bi Bugarska trebalo to da završi u drugoj polovini godine i da bi prve količine gasa za Srbiju mogle da poteknu u septembru ili oktobru odnosno kada počne nova gasna sezona.

"Srbija potpuno menja svoju poziciju na gasnoj mapi Evrope i postaje tranzitna zemlje. Ranije smo bili i slepo crevo", rekao je Antić i dodao da će u našu zemlju ulaziti oko 13 milijardi kubnih metara gasa, a izlaziti osam, devet ili 10 milijardi prema Mađarskoj.

Ukupan prihod kompanije koja realizuje proijekat Gastrans će, kada proradi gasovod u Srbiji u punom kapacitetu biti samo od tranzita oko 185 miliona evra, tako da će se od tih sredstava u potpunosti isplatiti gasovod.

Srbija treba da bude ponosna na taj projekat, rekao je Antić i podsetio da je Srbija završila polaganje cevi na svojoj deonici od aprila do decembra prošle godine.

Antić navodi je deonica koja spaja Rusiju i Tursku ispod Crnog mora duga 930 km, zatim kopnena deonica kroz Tursku od 130 km, kroz Bugarsku je deonica duga 474 km i kroz Srbiju 403 km.

Ministar ističe, takođe, da je naša zemlja spremna za svaki scenario kad je reč o transportu gasa preko Ukrajine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track