Najnovije vesti

PRODAT DELTA SITI U BEOGRADU I PODGORICI: Evo po kojoj ceni, a kupac je iz ove daleke zemlje
Foto: Printscreen YouTube

pregovori trajali druže od pola godine

PRODAT DELTA SITI U BEOGRADU I PODGORICI: Evo po kojoj ceni, a kupac je iz ove daleke zemlje

Biznis

Južnoafrički investicioni fond Nju Jurop Properti Investments (New Europe Property Investments, NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta Siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gde je ugovor potpisan.

Kako je tom listu nezvanično rečeno, pregovori o ovoj akviziciji traju duže od pola godine.

Ova dva mola je 2016. godine od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio za 202,8 miliona evra tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment, navodi list, a prenosi portal Investitor.

Više od polovine iznosa, 127,8 miliona evra, bila je cena beogradskog šoping mola, dok je crnogorski kupljen za 75 miliona. Prema tadašnjoj računici, Mišković je na ovoj transakciji zaradio 38,1 milion evra.

Podgorički Delta Siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi, a beogradski je otvoren godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Prema poslednjim analizama, novi menadžment u tim molovima je smanjio gubitak, ali su odlučili da prodaju sve molove, kako u Africi, tako i u Jugoistočnoj Evropi, pa su krenuli sa objektima koje su prve kupili. Kao kupac se takođe pojavio južnoafrički fond NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama, a sedište mu je na britanskom ofšor ostrvu Man.

Oni su 2016. kupili zagrebački tržni centar Arena za 237,5 miliona evra 2013. godine. Taj mol je izgrađen 2010. i na 175 hiljada kvadrata ima 215 prodavnica i 2.500 zaposlenih.

U tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji je otvoren 2018. godine na 150 hiljada kvadrata, NEPI je uložio 100 miliona evra. U Srbiji NEPI upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi gde, pored Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj. Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...