Najnovije vesti

TRGOVCIMA 1 ILI 2 NERADNE NEDELJE MESEČNO: Pravilo će važiti za sve, a Ministarstvo je spremno na dogovor
Foto: Profmedia

radile bi samo dežurne prodavnice

TRGOVCIMA 1 ILI 2 NERADNE NEDELJE MESEČNO: Pravilo će važiti za sve, a Ministarstvo je spremno na dogovor

Biznis

Srbija je još daleko od neradne nedelje, ali ne i od mogućnosti da trgovci ne rade jednu ili dve nedelje u mesecu.

Ovo je, naime, jedna od pregovaračkih opcija između sindikata i resornog ministarstva, a koja ima velike šanse. "Zatvorenom" nedeljom, praktično, bi bile otvorene samo dežurne prodavnice.

Da postoje dobre šanse da trgovci u Srbiji uskoro dobiju najmanje jednu ili dve slobodne nedelje mesečno, do konačnog uvođenja nedelja kao neradnog dana, potvrdila je Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Ona kaže da su sindikati prošle nedelje imali "jedan dobar sastanak" sa ministrom Rasimom Ljajićem i ocenjuje da su u ministarstvu trgovine veoma spremni da izađu u susret zahtevima sindikata na određeni način.

foto: Printscreen Youtube

"Ministarstvo bi početkom februara trebalo da izađe sa svojim stavom i tada ćemo znati da li će prodavnice u startu biti zatvorene prve nedelje u mesecu, ili prve i poslednje, a postoje i još neke moguće opcije. U svakom slučaju, model koji bude usvojen važiće za sve trgovce - domaće i strane", objašnjava Ranka Savić.

Više mogućih rešenja je u opticaju, a radna grupa koju je formiralo ministarstvo trenutno sprovodi anketu među trgovcima, potrošačima, dobavljačima, poslodavcima i svim ostalim učesnicima u lancu maloprodaje, kako bi došla do optimalnog modela.

Ona napominje da su se domaći trgovački lanci već saglasili sa predloženom inicijativom o neradnoj nedelji, uz insistiranje da odluka bude primenjena na sve učesnike na tržištu.

Sagovornica najavljuje da će sledeće nedelje sindikati imati sastanke i sa dva velika strana trgovca koja posluju u Srbiji, kako bi uskladili svoje stavove.

foto: Profimedia

"Veliki sam optimista i mislim da trgovci neće toliko osetiti ovaj neradni dan, kao i da neće biti razloga za otpuštanje radnika. Tim pre što većina ima problem sa radnom snagom, pa im novo radno vreme odgovara, prema njihovim rečima, da reorganizuju zaposlene", ističe Ranka Savić.

Neradna nedelja u EU

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Prestonica Austrije je poznata po tome da je nedeljom sve zatvoreno. U Sloveniji radnje takođe ne rade poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika. Neradna nedelja nedavno je uvedena i u Crnoj Gori.

(Kurir.rs/Blic, M.A./FOTO: Profimedia, Printscreen Youtube)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...