OTVOREN DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM: U Rači se otvara najveći pogon za proizvodnju meda (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

uloženo 1,5 miliona evra

OTVOREN DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM: U Rači se otvara najveći pogon za proizvodnju meda (FOTO)

InfoBiz -

BEOGRAD - Najveći pogon za prikupljanje i plasman meda u Srbiji, "Naš med" u Rači, biće zvanično otvoren krajem marta, najavljeno je danas na otvaranju 12. državnog pčelarskog sajma u Beogradu.

Otvaranjem pogona u Rači, u koji je do sada uloženo oko 1,5 miliona evra, srpskim pčelarima biće omogućeno da med izvoze na treća trržišta bez posrednika.

1 / 8 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je, otvarajući Sajam, da će u narednih mesec-dva dana biti izmenjen pravilnik koji će omogućiti pčelarima da u prodavnice plasiraju i manje količine meda.

"Izgradnjom fabrike u Rači, svi proizvođači će moći da dostavljaju svoj med i da ga plasiraju", rekao je ministar.

Nedimović je pozvao kolegu iz Republike Srpske Borisa Pašalića, kao i pčelare iz RS, da rade zajedno s kolegama iz Srbije na brendiranju svog meda, tako da Rača postane zajednička baza pčelarima Srbije i RS.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpski ministar je poručio domaćim pčelarima da u narednih mesec-dva takođe mogu da očekuju rezultate po pitanju otkrivanja falsifikatora meda u Srbiji, rekavši da su neki od njih "došli na mišolovku".

Prema njegovim rečima, otvaranjem pogona u Rači, na kome se, kako je najavljeno, očekuje prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić, biće otvorena vrata srpskom medu da se probije na kinesko tržište.

Ministar poljoprovrede RS Boris Pašalić rekao je da je u RS prošle godine proizvedeno oko 1.700 tona meda i najavljuje da će se u narednom periodu resorno ministarstvo RS dodatno angažovati da se povećaju subvencije za tamošnje pčelare.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pedsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović podsetio je na lošu prošlu godinu za proizvođače meda u Srbiji i rekao da je za pogon u Rači Ministarstvo poljoprivrede Srbije obezbedilo 420.000 evra, Opština Rača 400.000, Savez 650.000, te da nedostaje još oko 470.000 evra kako bi ceo projekat bio do kraja završen.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track