MINISTARSTVO FINANSIJA: Suficit u republičkoj kasi 12,8 milijardi dinara
Foto: Shutterstock

DOBRa statistika

MINISTARSTVO FINANSIJA: Suficit u republičkoj kasi 12,8 milijardi dinara

InfoBiz -

U prošloj godini ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 12,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su naplaćeni u iznosu od 1.274,6 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 1.261,8 milijardi dinara.

Samo u decembru 2019. godine ostvaren je deficit budžeta od 49,5 milijardi dinara, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U decembru je naplaćeno 121,1 milijardi dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 102,8 milijardi dinara.

Uobičajeno, kako se navodi na sajtu ministarstva, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 53,3 milijardi dinara i akciza u iznosu od 28,8 milijardi dinara.

Kada je reč o neporeskim prihodima, naplaćeni su u iznosu od 13,8 milijardi dinara.

Podaci ministarstva pokazuju da je priliv donacija u decembru prošle godine iznosio 4,5 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 170,6 milijardi dinara pa su tako rashodi za zaposlene, u decembru, iznosili 26,3 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 18,1 milijardi RSD, a kapitalni izdaci 56,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u 2019. godini, zabeležen je fiskalni deficit u iznosu od 11,1 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 97,2 milijardi dinara.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države (odnosi se na plan nakon usvajanja rebalansa republičkog budžeta koji je usvojen u oktobru), za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 27,1 milijardi dinara, što znači, kaže se u saopštenju, da je ostvareni rezultat bolji za 16 milijardi dinara.

(Kurir.rs/ Tanjug/ FOTO: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track