Državne obveznice ili strani zajmovi spas za budžet

Rešenje

Državne obveznice ili strani zajmovi spas za budžet

InfoBiz -
Na bazi rezultata iz prvih pet meseci ove godine može se reći da još uvek postoji interesovanje investitora za državne hartije od vrednosti, ali je ono nešto slabije - naročito za dugoročne obveznice u dinarima, kazao izvršni direktor konsultantske firme "Altis Capital" Aleksandar Ilić

BEOGRAD - Ukoliko država obezbedi nesmetano emitovanje svojih hartija od vrednosti budžet će do kraja godine moći da se realizuje, izjavio je izvršni direktor konsultantske firme "Altis Capital" Aleksandar Ilić.

Ilić za najnoviji broj magazina "Biznis i finansije" kazao kako je druga mogućnost da se ta sredstva obezbede uz pomoć glavnih internacionalnih finansijskih institucija, Međunarodnog montarnog fonda i Svetske banke.

"Na bazi rezultata iz prvih pet meseci ove godine može se reći da još uvek postoji interesovanje investitora za državne hartije od vrednosti, ali je ono nešto slabije - naročito za dugoročne obveznice u dinarima, što je rezultat slabijeg poverenja investitora u domaću valutu", kazao je Ilić.

Ilić je ocenio da Srbija nije blizu grčkog scenarija, iako se u domaćoj javnosti čuju upozorenja pojedinih ekonomista da je Srbija dospela u krizu javnog duga.

"Prvo, javni dug Srbije (oko 50 odsto ukupnog domaćeg proizvoda, BDP) je znatno manji nego Grčke (165 odsto BDP)," primetio je Ilić.

Ilić je dalje naveo kako je ročna struktura duga Srbije relativno povoljna imajući u vidu značajno učešće u finansiranju međunarodnih finansijskih insitucija iako je u poslednje vreme došlo do rasta duga po osnovu državnih zapisa.

"I treće, Srbiji, u slučaju najnepovoljnijeg scenarija, treba samo par milijardi evra na godišnjem nivou za pokriće svih obaveza za razliku od drugih zemlja gde se "rupe" mere desetinama i stotinama milijardi evra", naveo je Ilić.

Ilić je zaključio da Srbiuja, verovatno, uz pomoć MMF i Svetska banka ta sredstva može pronaći i održati likvidnost budžeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track