NOVA SIVA KNJIGA NALEDA: O sudskim taksama, kulturnim dobrima, ali i suncobranima i cenama komunalija
Foto: BETA/NALED

preporuke

NOVA SIVA KNJIGA NALEDA: O sudskim taksama, kulturnim dobrima, ali i suncobranima i cenama komunalija

InfoBiz -

BEOGRAD - NALED je u novoj Sivoj knjizi sugerisao ukidanje pojedinih sudskih taksi kao suvišnih i izjednačavanje taksi u privrednim sporovima sa taksama za sporove pred sudovima opšte nadležnosti, jer smatra da bi se tako ukinula diskriminacija u ostvarivanju prava na sudsku zaštitu.

Prema stavu NALED-a iz nove Sive knjige, trenutna politika visokih sudskih taksi privredi praktično onemogućava poslovanje, jer troškovi u postupku sudske naplate potraživanja po pravilu prevazilaze vrednost potraživanja.

O brendiranju suncobrana u ugostiteljstvu

NALED smatra da je potrebno izmeniti Odluku o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda tako da se dozvoli brendiranje suncobrana, uz poštovanje ograničenja u pogledu položaja i maksimalnih dimenzija logotipa proizvođača. Tom odlukom je, inače, propisano da se na elementima bašte postavljene na površini pešačke zone i na javnoj površini prostorne kulturno-istorijske celine ne mogu isticati oglasne poruke.

Odlukom je propisano i da je suncobran jednobojan i po pravilu bele, crne ili bež boje ili u tonovima između njih. Takvim rešenjem je, smatra NALED, osim limitiranja u pogledu izbora boja, ukinuta mogućnost brendiranja suncobrana u ugostiteljskim objektima u Beogradu koji se nalaze na površini pešačke zone i javnoj površini prostorne kulturno-istorijske celine. "Usled toga, kompanije koje se bave izradom reklamnih suncobrana - proizvodači pića, gube interes da snabdevaju ugostiteljske objekte suncobranima", piše u novoj "Sivoj knjizi". Kao posledica takvog regulisanja postoji mogućnost da ugostiteljski objekti u prestonici u potpunosti ostanu bez suncobrana u letnjim mesecima, upozorava NALED.

Zbog toga je resoru Ministarstva pravde preporučio ukidanje suvišnih sudskih taksi, pored ostalog za odgovor na tužbu, prigovor protiv rešenja o izvršenju, na prvostepenu odluku (ako nije pravnosnažna), na podnošenje žalbe i vanrednog pravnog leka koji je usvojen, taksu na drugostepenu odluku i odluku po vanrednom pravnom leku, ako sud ukine presudu i vrati predmet sudu nižeg stepena na ponovno sudenje.

Drugom preporukom pravosuđu, NALED sugeriše izmenu Sudskog poslovnika tako da se ukinu odredbe koje zahtevaju da stranke u sporu, njihovi punomoćnici i zastupnici moraju da podnose zahtev za razgledanje spisa predmeta, prepisivanje spisa i fotokopiranje dokumenata iz tih spisa.

foto: BETA/NALED

Na taj način bi se, prema stavu NALED-a omogućilo razgledanje spisa predmeta, prepisivanje spisa i fotokopiranje dokumenata iz tih spisa do pravnosnažnog okončanja spora bez podnošenja posebnog zahteva, isključivo uz potpisivanje potvrde da su obavili konkretnu aktivnost.

Pravo preče kupovine ograničiti na spomenike kulture

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) smatra da je potrebno da se pravo preče kupovine ustanova kulture ograniči isključivo na spomenike kulture. Navodi da je za to potrebno izmeniti Zakon o kulturnim dobrima čime bi se, kako se dodaje, lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja.

NALED u najnovijem izdanju "Sive knjige" podseća da je članom 119. Zakona o kulturnim dobrima propisano da ustanove kulture imaju pravo preče kupovine svih nepokretnosti koje su evidentirane kao kulturno dobro. Kako se navodi, problem je u tome što je pojam nepokretnog kulturnog dobra vrlo široko postavljen tako da po tom zakonu u nepokretna kulturna dobra, pored spomenika kulture, spadaju i prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta. Time je, dodaje NALED, iskomplikovana prodaja svih objekata i stanova na lokacijama koje su u tim režimima zaštite.

U praksi se, kako napominje, dešava da postupak po podnetim zahtevima nije uvek jednak pred svim sudovima, jer o nekim zahtevima odlučuje upravitelj pisarnice, a u nekima postupajući sudija u tom predmetu.

Sledeća preporuka NALED-a sugeriše izmenu Zakona o zaštiti uzbunjivača tako da se i pravnim licima, pre svega nevladinim organizacijama, omogući da budu uzbunjivači.

Izjednačiti cene komunalnih usluga za različite korisnike

Cene komunalnih usluga u većini gradova i opština u Srbiji razlikuju se za građane i pravna lica, a preduzeća plaćaju najčešće dvostruko višu cenu, navodi se u najnovijem izdanju "Sive knjige" NALED i predlaže da se cene za različite korisnike izjednače.

"Bez obzira koji su razlozi ovakvog stanja, činjenica je da su preduzetnici i privrednici u mnogim gradovima i opštinama opterećeni nepotrebnim troškovima zbog neprimenjivanja Zakona o komunalnim delatnostima od strane lokalnih organa, iako je od donošenja tog zakona prošlo pet godina", ukazuje NALED.

Smanjiti poreze i doprinose, uvesti progresivno oporezivanje

Dodatno smanjenje stopa za obračun plaćanja doprinosa i poreza na zaradu za najmanje 30 odsto, uz uvođenje progresivnog oporezivanja plata, znatno bi rasteretilo privredu, unapredilo poslovni ambijent i oslobodilo sredstva za novo zapošljavanje i investicije, smatraju u NALED. To je jedna od preporuka u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track