Najnovije vesti

ODLUKA VLADE SRBIJE: Olakšano davanje privremenog boravka strancima koji su potrebni domaćoj privredi
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

mere za pomoć

ODLUKA VLADE SRBIJE: Olakšano davanje privremenog boravka strancima koji su potrebni domaćoj privredi

Biznis

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka, a koji se u prvom redu odnosi na inostrane osnivače inovativnih startapova, na osobe sa visokoškolskom spremom koje žele da se zaposle u Srbiji, kao i za privatne investitore, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U saopštenju se navodi da Srbija na ovaj način, nakon nedavnog uvođenja poreskih podsticaja za zapošljavanje stranaca koji su potrebni domaćoj privredi, nastavlja da podiže atraktivnost svog poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima, kako bi najkvalitetnije ideje iz celog sveta mogle da se razvijaju u Srbiji.

Na sednici Vlade usvojena je i Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2020. do 2029. godine, kojom se, kako se navodi, "planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i odredjuju strateški prioriteti njenog razvoja u tom periodu".

U izradi ovog dokumenta, pored predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, učestvovali su i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i druge republičke ustanove kulture, predstavnici organizacija civilnog društva i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Na javnoj raspravi o nacrtu strategije učestvovala su reprezentativna udruženja u kulturi, obrazovne i naučne institucije i samostalni umetnici, a proces izrade strategije pratio je Nacionalni savet za kulturu.

Članovi Vlade usvojili su danas i Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tanjug/Sava Radovanović

U obrazloženju se navodi da je "zaštita dece na Internetu jedan od prioriteta Vlade Srbije, dok će se ovim dokumentom obezbediti preventivne mere, ali i podizanje svesti kod dece, roditelja i nastavnika o bezbednom načinu korišćenja interneta".

Predviđeno je i formiranje jedinstvenog mesta na kome će se pružati saveti i primati prijave u vezi zaštite i bezbednosti dece na internetu, a za navedene aktivnosti u 2020. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 12 miliona dinara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track