Najnovije vesti

MINISTAR MALI: 12-godišnje dinarske obveznice prvi put emitovane danas, to pokazuje koliko se Srbija promenila
Foto: Marina Lopičić

istorijski niska stopa prinosa od samo 3,4 odsto

MINISTAR MALI: 12-godišnje dinarske obveznice prvi put emitovane danas, to pokazuje koliko se Srbija promenila

Biznis
14:45h

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su dvanaestogodišnje dinarske obveznice Republike Srbije, koje su prvi put emitovane danas, prodate u ukupnom iznosu od 19,3 milijarde dinara po istorijski niskoj stopi prinosa od samo 3,4 odsto.

"Koliko smo napredovali najbolje se vidi u tome da smo 2017, pre samo tri godine, imali emisiju dinarskih obveznica na period od godinu dana i da je tada stopa prinosa iznosila 3,48 odsto. Danas smo dobili još nižu stopu prinosa - 3,4 odsto, a na period od čak 12 godina", ističe Mali.

Naveo je da je to neverovatan rezultat za Srbiju, da smo imali čak 10 puta veću tražnju, što je najveća tražnja ikada za srpskim obveznicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"To pokazuje koliko se Srbija promenila", ocenjuje Mali i pojašnjava da "bid to cover racio", koji pokazuje odnos tražnje i realizaciju po aukciji, iznosi 3,82 odsto što je ujedno i najveća tražnja po aukciji od početka emitovanja državnih obveznica.

Prema njegovim rečima, za naše obveznice najviše su se interesovali strani profesionalni investitori, što je dodatni dokaz poverenja ulagača u našu domaću valutu.

"Ukupna vrednost emisije bila je 100 milijardi dinara (po kuponskoj stopi od 4,5 odsto), a plan za prvu aukciju je bio da se investitorima ponudi sedam milijardi dinara. Međutim, ukupna tražnja višestruko je premašila taj iznos i dostigla je iznos od 73,6 milijardi dinara, a mi smo na kraju prodali obveznice u ukupnoj vrednosti od 19,3 milijardi dinara, po stopi od 3,4 odsto", precizirao je Mali.

On je objasnio da to znači mnogo veće poverenje investitora u dinar.

"Ako je neko uložio u vašu državnu obveznicu čija je ročnost ukupno 12 godina, to znači da veruje da će ta ekonomija u tom vremenskom periodu biti stabilna, bez inflacije i dodatnih potresa, da je dinar siguran i stabilan kao i da taj ulagač veruje da će mu se prinos na uloženi novac vratiti onako kako je planirano kada dođe rok dospeća tih obveznica", kaže Mali.

Kako je naveo, ovo je još jedan dokaz da se tržište obveznica polako razvija i da u njemu leže budući potencijali privrednog rasta, povećanja dinarizacije kao i smanjenja deviznog rizika zemlje.

"U prošlosti smo se previše oslanjali na devizna zaduživanja u inostranstvu. Pokušaćemo da usmerimo investitore na domaće tržište kapitala, da povećamo obim emitovanja obveznica u dinarima i tako povećamo opšti udeo dinara u finanijskom sistemu Srbije. Sada vidimo i da ulagačima i dinarske obveznice polako postaju nova luka za ulaganje, što je dobro i odraz je poverenja koje smo stekli", naglasio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track