Najnovije vesti

danas otvaranje NA BG SAJMU

VUČIĆ I LJAJIĆ NA SAJMU TURIZMA: Svečano otvoren, pevao Oliver Mandić! Popusti i do 50 odsto, 900 izlagača iz 40 zemalja

Biznis
14:29h

Prvi put na sajmu učestvuju Šri Lanka, Kenija i Slovačka, a Egipat će biti zemlja partner

BEOGRAD - Međunarodni beogradski sajam turizma, 42. po redu, pod sloganom "Put pod noge", počeo je danas, a na ovoj manifestaciji turističku ponudu predstaviće oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja, sa popustima i do 50 odsto.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, otvrajući manifestaciju, rekao da će to biti prilika za nove poslove, razgovore i širenje turističke saradnje. Ističući da je 2019. godina oborila sve rekorde, on je naveo da je ova godina godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

1 / 5 Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istakao je da je planirano 45 projekata vrednih 200 miliona evra i da će realizacija nekih za koje je završena projektno tehnička dokumentacija početi već ove godine, a među njima je izgradnja gondola od Brzeća do Kopaonika. "Možemo se nadati turističkom bumu praćenim investicijama u turističku ponudu", rekao je Ljajić.

Plan na početku godine koji će, kako kaže, verovatno pretrpeti male izmene zbog situacije sa koronavirusom je da ove godine imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1, 5 milijardi evra i 10, 6 miliona noćenja.

"Videćemo da li će se to ostvariti i ako se kriza sa virusom reši za 15 do 20 dana tu štetu mozemo nadoknaditi do kraja godine, budući da u drugoj polovini aprila kreće sezona u punom zamahu, a ako potraje planovi će morati da se revidiraju, rekao je Ljajić.

On je dodao da se nada stabilnosti i da će u velikoj meri uspeti da se realizuje sve što je planirano.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Na ceremoniji otvaranja sajma prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018.godini.

Kako je rekao, u Beogradu je u prošloj godini zabeleženo 2.700.000 noćenja, a glavni grad Srbije je prvi put imao više od million stranih gostiju.

Verujem da će se taj broj povećavati zbog svega što Beograd ima - život aktivan 24 časa, priorodne lepote, kulturna bogatstva i istorijsku ostavštinu. Sve to ćemo iskoristiti da povećamo broj turista, rekao je Radojičić.

Dodao je da Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu i da će daljim razvijem razvojem infrastrukture prestonica dati doprinos i u tom segment turizmu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

U Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela i trenutno je 112, ali ta cifra nije dovoljna za grad koji sve više razvija tirističke potencijale, rekao je gradonačelnik.

Egipat - zemlja partner

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je Egipat ove godine zemlja partner sajma i naglasio da Srbija u turizmu može mnogo da nauči učimo od zemlje koja je, kako kaže, kolevka civilizacije i ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe.

''Beograd i Srbija mogu da razmene iskustva sa Egiptom. Mislim da Beograd nije svestan bogatog nasleđa koje ima, kao što su na primer ostaci vinčanske kulture stare 4.000 godina'', rekao je gradonačelnik.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da ove godine učestvuje 700 izlagača iz 40 zemalja sveta i da su Šri Lanka, Kenija i Slovačka, koje prvi put učestvuju na toj manifestaciji, garant da će sajam biti bolji od prošlogodišnjeg.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je film o Republici Egipat koja je zemlja prtaner ovogodišnjeg sajma, a zamenica egipatskog ministra zaduženog za turizam Gada Šalabi, ističući dobre odnose Srbije i Egipta, kazala da je ovo dobra prilka da se ti odnosi dodatno unaprede.

I Vučić na otvaranju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće otvaranju sajma turizma. On će u 13 časova sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i zamenicom ambasadora Nemačke Doroteom Gizelman obeležiti početak projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam", saopšteno je iz kabineta predsednika.

Inače, oko 700 izlagača predstaviće ponudu u okviru sajma turizma, a ostalih 200 u okviru pratećih sadržaja, budući da se paraleno održavaju još tri sajamske manifestacije - sajam vina, sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo i sajam suvenira.

Opštine sa KiM na 42. Međunarodnom sajmu turizma u BG

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i ove godine, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave sa Kosova, učestvovati na 42. Medunarodnom sajmu turizma, od danas do nedelje u Beogradu i podržati predstavljanje prirodnih lepota i turističkog potencijala opština Severna Mitrovica, Leposavić, Štrpce, Istok, Zubin Potok, Zvečan i Priština (Gračanica). Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, oni će na 11. Međunarodnom sajmu vina, koji se održava u istom periodu, na svom štandu u hali 2, pomoći predstavljanje porodičnih vinarija sa podrucja opštine Orahovac.

Prvi put na sajmu učestvuju Šri Lanka, Kenija i Slovačka, a Egipat će biti zemlja partner. Tokom četiri dana, očekuje se da će Sajam turizma u glavnom gradu Srbije posetiti oko 70.000 ljudi. Srbiju je prošle godine posetilo više od 3,5 miliona turista i ostvareno je više od 10 miliona noćenja.

Izlagački koncepti biće u halama 1, 2, 3 i 4, radno vreme sajma biće od 10 do 19 časova, a na dan zatvaranja sajma, 23. februara, biće od 10 do 18 sati. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara, dok je cena porodične ulaznice (za roditelje sa decom starosti do 16 godina) 800 dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja