27. srpski davos

MALI NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Hoćemo još veće plate i bolji standard građana Srbije

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da su projekcije da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen.

Prema njegovim rečima, do takvog rezultata Srbiju će dovesti stabilna makroekonomska politika, javne finansije, ulaganja od 14 milijardi evra u okviru programa "Srbija 2025" u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju, ali i pravljenje povoljne situacije za dolazak stranih investitora.

Mali je istakao da je 2019. godina bila ekonomski jedna od najuspešnijih za Srbiju, dodajući i da je bila važna iz dva razloga - završetka mera fiskalne konsolidacije i velike stope rasta.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija je kazao da je stopa ekonomskog rasta prošle godine u Srbiji iznosila 4,2 odsto, navodeći da je u poslednjom kvartalu iznosila čak 6,1 odsto i to uprkos uvođenju kvota na izvoz čelika i prištinskih taksi.

- Da toga nije bilo, stopa ekonomskog rasta bila bi još veća. Sa stopom od 6,1 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine mi smo prva zemlja u Evropi, a kada je reč o ukupnoj stopi, mi smo druga zemlja, odmah iza Mađarske - ukazao je Mali i dodao da je u januaru stopa rasta iznosila čak 6,5 odsto.

Govoreći o fiskalnim rezultatima, Mali je naveo da Srbija već četvrtu godinu ima suficit u budžetu i dodao da je za poslednja dva meseca planirala deficit u budžetu, ali da je opet na nuli i da je srpski budžet u plusu za 20 milijardi dinara, jer bolje ide naplata poreza i troškovi se drže pod konrolom.

Ministar je podsetio da je prošle godine povećana i plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto i naveo da je prosečna plata u decembru prešla cifru od 500 evra i iznosila 509 evra.

- Godine 2012. ili 2013. prosečna plata od 500 evra je bila misaona imenica i tada je iznosila 329 evra. Sada više nije, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da krene sa teškim reformama i zato danas imamo platu veću od 500 evra. Mi nismo zadovoljni, hoćemo još veće plate i bolji standard za građane Srbije - rekao je Mali.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najavio je i da će iz godine u godinu nastaviti da raste i minimalna cena rada.

Govoreći o javnom dugu, Mali je rekao da se na tom polju vodi apsolutno odgovorna politika i ukazao da učešće javnog duga u BDP-u danas iznosi ispod 50 odsto, dok je 2013, 2014 i 2015. javni dug imao učešće 75 odsto BDP.

- Javni dug je pod kontrolom i što MMF kaže, imamo dovoljno rezervi za bilo kakvu krizu - rekao je Mali.

Podsetio je da se stopa nezaposlenosti snižava i da je prošle godine bila najniža od kada se prati, odnosno od 1996. godine, dodajući da je iznosila 10,4 odsto, dok je u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 9,7 odsto.

Mali je ukazao i da se povećava broj radnih mesta, isticući da je u poslednje četiri godine otvoreno novih 200.000 radnih mesta.

- Mi ni time nismo zadovoljni i nastavljamo da se borimo za svaku novu fabriku i radno mesto, da svaki građanin u zemlji oseti boljitak i da svaka porodica ne dobije samo prvu platu, već i drugu i treću - poručio je Mali.

Osvrnuo se i na priliv stranih direktnih investicija i podsetio da je Fajnenašal tajms naveo da je Srbija u 2019. privukla najviše stranih direktnih investicija u svetu u odnosu na svoju veličinu i da su one iznosile 3,8 milijardi evra bruto u okviru 105 projekata.

Strane direktne investicije utiču i na izvoz, konstatovao je ministar i dodao da je Srbija u odnosu na 2011. i 2012. godinu udvostručila svoj izvoz i da je on prošle godine iznosio 23 milijardi evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track