GUVERNERKA OBRADOVALA MINISTRA FINANSIJA: NBS uplaćuje u budžet 70 odsto profita
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kopaonik biznis forum

GUVERNERKA OBRADOVALA MINISTRA FINANSIJA: NBS uplaćuje u budžet 70 odsto profita

InfoBiz -

Lepa vest za ministra finasija Sinišu Malog je da će NBS 70 odsto od prihoda u 2019. uplatiti u budžet RS, izjavila je guvrenerrka NBS Jorgovanka Tabaklović na otvaranju 27. Kopanonik biznis foruma.

- Uz sva ostala sredstva i sa ovim će biti više novca u budžetu za investicije i rast zaposlenosti - rekla je Tabakovićeva.

Sumirajući rezultate NBS u poslednjih osam godina,od kada je na njenom čelu, Tabakovićeva je rekla da su troškovi održavanja stabilene inflacije, što je osnovni cilj NBS, četitri puta manji.

- Imamo rezultate koji se mere monetarnom i finansijskom sigurnošću već osam godina za redom. O inflaciji se danas retko govori, ali se lakše planira i posluje. Uspešno smo sproveli stabilizaciju, a pred nama je i opravdan optimizam o uspešnom sprovođenju strukturalnih reformi - rekla je ona.

Guvernerka je ponovila da je za razliku od pre osam godina sada inflacija jednocifrena kao i stopa nezaposlenosti. Ona je najavila da će NBS nastaviti da radi istim tempom i istim pravcem ka očuvenju monetarne, finansijske i političke stabilnosti, ali i ukazala da za postignuti uspeh velike zasluge ima i predsednik Srbije.

- Predsednik Aleksandar Vučić je prvi i jedini od svih razumeo celovitost sistema ukupne ekonomije i založio sav svoj politički kapital za budućnost Srbije. Radili smo usaglašeno i kao tim zbog ljudi, za ljude i sa ljudima. Da je mnogo urađeno govori i tema ovog okupljanja na Kopaoniku, a to je četvrta industrija. Više se ne bavimo analizom uzroka i posledica nestabilnosti dinara, dvocifrenom inflacijom i nezaposlenošću. Posle nepunih 10 godina danas je stopa inflacije jednocifrena, stabilan je kurs dinara i stopa nezaposlenosti je jednocifrena - kaže Tabaković.

Ona je istakla da je za osam godina formalna zaposlenosti povećana za 230.000 ljudi. - Niko pre Aleksandra Vučiuća nije imao hrabrosti niti političke snage da sprovede mere konsolidacije. On je stavio budućnost Srbije ispred svega - naglasila je Tabakovićeva.

Ona je ukazala da je u Srbiji vraćena stabilost, stvoren bolji privredni ambijent i konkurentno tržište. Tabakovićeva je rekla da je inflacija dva odsto sedam godina za redom i da NBS ostaje pri cilju od tri plus minus jedan procentnih poena do kraja 2022. godine.

- Profesionalna i ljudska čast nas obavezuje da u prvi plan stavimo benefit našeg društva i države - kazala je Tabakovićeva.

Govoreći o stabilnosti kursa ona je istakla da je od avgusta 2012. NBS kupila na deviznom tržištu oko četiri milijarde evra, a da je kurs održan na 117,5 dinara za evro, što je promena manja od jedan odsto.

- Udvostručili smo devizne rezerve, a bez interevencija NBS dinar bi bio još jači - rekla je ona odgovarajući na kritike usmerena na precenjenost dinara. Izvoz u proseku rastao 11 odsto

Izvoz u proseku rastao 11 odsto

Jorgovanka Tabaklović je napomenula da izvoz od 2013. godine raste po prosečnoj stopi od 11 odsto, ali da se povećava i uvoz čije tri četvrtine se odnose na opremu. - To znači da će u krajnjoj liniji i to voditi povećanju kapaciteta izvozne privrede - rekla je ona.

NBS lider u inovacijama

Guvernerka Tabaković je rekla da je od 2015. kada je pokrenut investricioni ciklus nivo investicija u Srbiji povećan sa 17,5 na 24 odsto, a napomenula je da je priliv stranih direktnih investicija veći za sedam odsto BDP. - NBS je postala sinonim za sigurne i brze transakcije uvođenjem dina platne kartice ali i jedan od lidera u inovacijama jer smo uveli plaćanje za manje od sekunde preko QR koda i sada se u prodavnicu može ići bez novčanika, samo sa mobilnim telefonom - rekla je Tabakovićeva.

Kurir.rs/Sanja Đorđević

Foto: Kurir.rs/Sanja Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track