OTKRIVENO KO JE PLATIO 100.000 EVRA ZA HEKTAR VOJVOĐANSKE ZEMLJE! On je vlasnik najskuplje srpske njive
Foto: Profimedia, Shutterstock

10 puta više od cene

OTKRIVENO KO JE PLATIO 100.000 EVRA ZA HEKTAR VOJVOĐANSKE ZEMLJE! On je vlasnik najskuplje srpske njive

InfoBiz -

Naskuplju njivu, čiji je hektar prodat za 100.000 evra kod Bačke Topole, nisu kupili najveći srpski zemljoposednici. Poljoprivredno zemljište u vojvođanskom selu Gunaroš od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupilo je fizičko lice - Mađar koji živi u Srbiji.

I meštani Gunaroša, naselja u Severno-Bačkom okrugu koje ima oko 1.500 stanovnika u oko 600 domaćinstava, bili su ubeđeni da je kupac veliki domaći zemljoposednik koji se poljoprivredom bavi ozbiljno i duži niz godina - tim pre što nisu saznali ni ko je "komšija" prodavac.

Spekulisalo se da je 100.000 evra za hektar mogao platiti samo neko poput Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe ili Petra Matijevića, vlasnika istoimene mesne industrije. Malo ko je i pomislio da bi kupac mogao da bude neko ko nema ozbiljan biznis.

"Imena ozbiljnih privrednika među meštanima Gunaroša, ali i šire javnosti, izašla su, naime, u prvi plan tim pre što je zemljište prodato po ceni koja je i do deset puta veća od cene po kojoj se, inače, prodaje hektar u ovom naselju, a reč je od oko 10.000 evra. Drugi razlog je to što je u pitanju čisto poljoprivredno zemljište, u centru komasacionog područja, koje nikako ne može biti pretvoreno u građevinsko", kaže izvor i dodaje, da je kupac, na iznenađenje mnogih upućenih, ipak, fizičko lice.

Naselje Gunaroš, skoro je potpuno naseljeno Mađarima. Oni su prema popisu iz 2002. godine činili 97, 2 odsto ukupnog etničkog sastava. Srba je tada, u ovom naselju sa ukupno 1.400 stanovnika, bilo tek osamnaest, Bunjevaca troje, Hrvata dvoje.

Od 3.500 do 10.000 evra za hektar

U poslednje tri godine cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

U trgovanju poljoprivrednim zemljištem najviša prosečna cena prošle godine, od 10.300 evra, ostvarena je u Južnobačkom okrugu.

Najveća površina u prometu poljoprivrednog zemljišta, nešto više od 559 hektara, prošle godine plaćena je 4,8 miliona evra na teritoriji opštine Novi Bečej.

Poljoprivredno zemljište u okolini Novog Sada, Srbobrana, Bečeja ili Vrbasa je između 9.000 i 10.000 evra, što je tri puta više nego u istočnoj i južnoj Srbiji.

U okolini Beograda oranice koštaju u proseku 5.000 evra po hektaru, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji do 4.000 evra za hektar, dok je na jugu i istoku srednja vrednost oko 3.500 evra po hektaru.

Za kuću na Dedinju 4,5 miliona evra

Prema podacima RGZ, najskuplja prodata nekretnina u 2019. godini bila je kuća u Užičkoj ulici na Dedinju, za koju je kupac iskeširao 4,5 miliona evra.

Pored Dedinja, čije nekretnine godinama drže visoke cene, svojom ekskluzivnošću nametnulo se i naselje Beograd na vodi, u kome je lane prodat najskuplji stan za 1.319.888 evra, a čija cena je po kvadratu bila 8.683 evra. Sa sličnim cenama po kvadratu sklopljeno je nekoliko ugovora.

Kurir.rs, Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track