SRPSKI PROIZVOĐAČI RADE UPRKOS KORONI: Na zalihama ima dovoljno delova, nema nikakvih zastoja
Foto: Profimedia

prognoze

SRPSKI PROIZVOĐAČI RADE UPRKOS KORONI: Na zalihama ima dovoljno delova, nema nikakvih zastoja

InfoBiz -

Domaća proizvodnja se, uprkos epidemiji koronavirusa, nesmetano odvija jer na zalihama još ima neophodnih delova, a nove isporuke nisu prekinute iako se ponekad otežano realizuju, rekao je danas predstavnik sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić.

"Još nema alarma da je proizvodnja u nekoj fabrici u zastoju pošto zalihe, a one su kvartalne, šestomesečne ili godišnje, još traju, i nabavke nisu prekinute, iako ponekad porudžbine iz Kine kasne i otežano se komunicira sa kineskim dobavljačima", rekao je Stanić za Betu. Dodao je da je Srbiji najveći trgovinski partner Italija i da bi Srbija trpela veće posledice u slučaju da korona virus u toj zemlji napravi velike probleme.

"Italija nije zatvorila granice i nabavke i isporuke robe iz te zemlje se za sada uprkos izolaciji pojedinih regiona, odvijaju bez zastoja iako su otežane.

Proizvođači, prema njegovim rečima, očekuju da se epidemije korona virusa u aprilu smiri i sasvim iščezne, a one fabrike u Kini koje su bile zatvorene vratile su oko polovinu radnika i pokrenule proizvodnju. On je rekao da velike domaće firme razmatraju i mogućnosti alternativnog snabdevanja sa tržišta u državama koje nemaju većih problema sa korona virusom.

"Proizvođači veruju da neće imati većih problema u proizvodnji, ali imaju u vidu i 'plan B" i pronalazak alternativnih tržišta za nabavku neophodnih delova", rekao je Stanić.

Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbije Zoran Marković rekao je da radnici u toj fabrici danas i sutra neće raditi, ali da razlog nije nedostatak delova već "usklađivanje proizvodnje automobila sa tražnjom".

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track