VUČIĆ POSLE KRIZNOG ŠTABA: Tražićemo moratorijum na naplatu kredita na 90 dana
Foto: Kurir TV Printscreen

obraćanje iz predsedništva

VUČIĆ POSLE KRIZNOG ŠTABA: Tražićemo moratorijum na naplatu kredita na 90 dana

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država tražiti od komercijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana.

Vučić je rekao da će država davati kredite iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto, a naveo je da će biti i drugih mera koje se tiču banaka. Država, kaže, ima 13, 5 milijardi evra deviznih rezervi, pet milijardi više nego što smo imali pre nekoliko godina.

"Dakle, nikada snažniji nismo bili", istakao je Vučić.

Ukazuje da je, na primer, Hrvatska narodna banka nedavno sa 397 milona evra branila kunu, ali da je uprkos tome kuna pala za 1,1 odsto.

"Mi smo spremni da štitimo kurs, da štitimo punu stabilnost u nemogućim uslovima. Imamo 30,5 tona zlata. Ono što je važno, 9 tona zlata držimo u Bernu u Švajcarskoj da bismo u svakom trenutku to mogli da naplatimo, da bismo u svakom trenutku mogli da imamo efektivni novac", rekao je Vučić.

Poručio je građanima da ne treba da budu uplašeni i da su naša monetarna i naša fiskalna stabilnost neupitni.

"Ako sam zbog nečega u svoj ovoj nesreći srećan, to je što smo napravili sistem u prethodnih pet godina koji je desetrostruko jači i desetostruko bolji nego što je nekada bio", rekao je Vučić

- Rekao je da će guverner Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković u narednim danima izaći u javnost sa novim rešenjima.

"Ali ćemo tražiti od komercijalnih banaka razumevanje za moratorijum na naplatu kredita na 90 dana, dakle tri meseca, koliko kriza od korone traje, ali biće tu i drugih mera vezano za banke", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track