Najnovije vesti

ČADEŽ: Predstoji nam bitka za očuvanje likvidnosti, posebno malih i srednjih preduzeća
Foto: Beta/ Ognjen Stevanović

reakcija iz pks

ČADEŽ: Predstoji nam bitka za očuvanje likvidnosti, posebno malih i srednjih preduzeća

Biznis

Bitka koja nam predstoji je bitka za očuvanje likvidnosti, posebno najosetljivijih i najmnogobrojnijih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i borba za očuvanje radnih mesta, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Koliko u tome budemo uspešni, koliko brzo budemo pravovremeno i na pravi način reagovali danas, koliko sada budemo sačuvali ekonomsku bazu, toliko ćemo sutra, kada ovo prođe, imati čvršću osnovu i veće šanse za relativno brz oporavak", rekao je Čadež.

On je naveo da je Privredna komora Srbije, u želji da u tome pomogne kompanijama, a državi olakša u upravljanju krizom, na osnovu preporuka reprezentativnih kompanija i mišljenja renomiranih konsultantskih kuća, Vladi dostavila svoj predlog prioritetnih mera.

Čadež je naglasio da "nema dileme da je nacionalni prioritet broj jedan u proteklim nedeljama bio i ostaće zaštita ljudi, lečenje obolelih i, koliko je maksimalno moguće, dalje sprečavanje širenja zaraze".

Na konstataciju da privrednici očekuju i priželjkuju poreske olakšice, poput delimičnog smanjenja i prolongiranja plaćanja poreskih nameta, Čadež kaže da posle smanjenja referentne kamatne stope NBS na 1,75 odsto i uvođenja moratorijuma na otplatu kredita, "sada dolaze na red mere državne intervencije koje su iz domena fiskalne politike".

"Naš, odnosno stav privrede je da bi u tom paketu trebalo da bude bar tri seta mera: one koje će doneti poslodavcima poresko rasterećenje, zatim pokriće dela troškova iz državnih fondova za naknade zarada zaposlenih (posebno obaveza prema zaposlenima koji zbog smanjenja obima poslova ne rade i obolelih) kao i povoljne kredite za likvidnost kompanija", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, teret ove krize moraće da podnesu svi - i država i banke i privreda i zaposleni.

"Najveći izazov je da se obezbedi likvidnost ovog dela privrede i očuva što više radnih mesta, jer mikro, mala i srednja preduzeća u većini država zapošljavaju najveći broj ljudi", poručio je Čadež.

"Na najveću podršku, u ovom trenutku, kako je i najavljeno, moći će da računaju oni koji su pretrpeli naveći udar u prvom talasu, koji nemaju izbora ni mogućnosti da se sami snalaze, čiji biznis je epidemija potpuno zaustavila, kao što su recimo turizam i servisi koji sada ne rade, ali i drugi sektori koji su pogođeni, a od kojih zavisi dalje funkcionisanje cele ekonomije", rekao je Čadež za Blic Biznis.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/ Ognjen Stevanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...