NAJVEĆI RAST U RUDARSTVU: Industrijska proizvodnja u Srbiji početkom 2020. za 7 odsto veća nego 2019.
Foto: Profimedia

IZ RepubličkOG zavodA za statistiku

NAJVEĆI RAST U RUDARSTVU: Industrijska proizvodnja u Srbiji početkom 2020. za 7 odsto veća nego 2019.

InfoBiz -

Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru ove godine bila je veća je za 7,6 odsto nego u februaru lane, a u odnosu na prosek 2019. godine bila je manja za 0,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja, u periodu januar – februar ove godine, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, bila je veća za sedam procenata, navedeno je na sajtu RZS-a.

Posmatrano po sektorima, u februaru ove godine, u odnosu na isti mesec 2019, zabeležen je rast od 15,6 odsto u sektoru rudarstva, rast od 8,6 odsto u sektoru prerađivačke industrije, dok je rast u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bilo 1,1 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u februaru ove, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji: trajnih proizvoda za široku potrošnju (12,6 odsto), kapitalnih proizvoda (11,7 odsto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (11,7 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (8,8 odsto) i energije (1,6 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u februaru ove godine, u odnosu na februar prošle, imao je rast kod 22 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 82 odsto), a pad kod sedam oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 18 odsto).

Kako je naveo RZS, najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru 2020. godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja električne opreme i eksploatacija ruda metala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar ove godine, u odnosu na prosek 2019. godine, za celokupnu industriju pokazuje da je ostvaren rast od 2,6 odsto, a za preradjivačku industriju rast od 4,4 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar ove godine, u odnosu na prethodni mesec, pokazuje da je u celokupnoj industriji ostvaren pad industrijske proizvodnje od 1,3 odsto i da je u preradjivačkoj industriji ostvaren pad od 1,2 odsto.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track