POMOĆ MIKRO, MALIM, SREDNJIM I PAUŠALCIMA: Država isplaćuje 3 minimalca zaposlenima, prvi leže polovinom maja
Foto: Tanjug Printscreen

ministar mali predstavio sveoubuhvatni paket mera pomoći privredi

POMOĆ MIKRO, MALIM, SREDNJIM I PAUŠALCIMA: Država isplaćuje 3 minimalca zaposlenima, prvi leže polovinom maja

InfoBiz -

To je jedna od mera države koju je Mali predstavio danas u Palati Srbija, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus korona.

To je jedna od mera države koju je Mali predstavio danas u Palati Srbija, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra.

- To je podrška maloj privredi u ovoj krizi da je lakše i brže prebrode, rekao je Mali. Osim te mere, država predlaže i podršku u iznosu od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima, koji su dobili rešenje o prekidu rada.

-Zašto 50 odsto? Zbog toga što po Zakonu o radu kada dobijete u velikim preduzećima rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu isplate 60 odsto proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, u grupi mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika radi 900. 000 ljudi.

- To su i pekari, krojači, frizeri, taksisti, i sve zanatlije, svi oni koji su najviše i najteže pogođeni ovom krizom, upravo njima država izlazi sa ponudom da uplati tri minimane zarade u periodu trajanja vandrednog stanja, a ne za period manji od tri meseca”, rekao je Mali.

Prva isplata minimalca polovinom maja

Mali je rekao danas da će preduzetnicima, kao i radnicima mikro, malim i srednjim preduzećima prva minimalna zarada na račun biti isplaćena polovinom maja.

Mali je dodao da će druga i treća minimalna zarada biti isplaćene u naredna dva meseca.

-U tri meseca bismo ispoštovali sve ovo što smo obećali. Isplata počinje u maju, zato što želimo da izbegnemo svakakvu zloupotrebu da neko, kada bismo ođednom to platili, dobije taj novac, a onda otpusti radnike”, objasnio je Mali. Kaže da se na ovaj način obezbeđuje kontinuitet plaćanja i daje sigurnost radnicima da imaju od čega da žive.

Upitan da li će novac za mala i srednja preduzeća biti uplaćena na račun zaposlenih ili firmi, Mali je rekao: "I na jedan i na drugi način. Taj novac ide zaposlenima u tim preduzećima, a kako će biti plaćen, videćete, najverovatnije preko posebnog računa kojim će se onda od tog preduzeća taj novac distribuirati svakom zaposlenom".

Mali je nagalasio da je upravo cilj da se izbegne bilo kakva zloupotreba i da se ne dođe u situaciju da novac bude isplaćen poslodavcima i da ga onda oni potroše na druge stvari, a posle otpuste jedan broj zaposlenih.

"Naravićemo sistem da taj novac ide samo zaposelnima, kojima je ovaj novac i najpotrebniji", nalasio je ministar

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track