OTKRIVAMO KADA ĆE GRAĐANI DOBITI POMOĆ: Uplata minimalca zaposlenima sredinom maja, a evo kada 100 EVRA LEŽE NA RAČUN
Foto: Profimedia

stiže

OTKRIVAMO KADA ĆE GRAĐANI DOBITI POMOĆ: Uplata minimalca zaposlenima sredinom maja, a evo kada 100 EVRA LEŽE NA RAČUN

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali je danas rekao da će uplata prve minimalne zarade za preduzetnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima iz državnog budžeta Srbije početi sredinom maja, a jednokratne pomoći svim građanima Srbije od po 100 evra kad prodje vanredno stanje uvedeno usled epidemije virusa korona.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio državni paket pomoći privredi i gradjanima rekao da će u narednih 10 dana Vlada usvojiti sve akte koji će omogućiti da se te mere što brže i efikasnije sprovedu. Najavio je i mogućnost dodatnih mera pomoći za one koji će biti najviše pogodjeni uslovima rada u vreme epidemije.

"Ovim paketom pomoći privredi skraćujemo vreme da se nakon krize u što kraćem periodu naša ekonomija vrati na noge i krene da trči istom brzinom kojom je trčala do pre nekoliko nedelja" rekao je Mali.

Naveo je da se precizno još ne zna koliko novca će u okviru tog paketa pomoći biti obezeđeno iz budžeta, a koliko zaduživanjem na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu. Ministar finansija je apelovao na vlasnike poslovnog prostora da ne naplaćuju zakupcima kiruju dok je vanredno stanje u zemlji.

Na pitanje novinara da li moglo da se pravednije raspodeli jednokratna pomoć građanima Mali je rekao da je namera bila da "svako oseti snagu države i dobije dozu otpimizma i prođe krizu što lakše".

Kad je reč o direktnoj pomoći svakom građaninu koja u ovom trenutku treba da pojača i njihovu ličnu likvidnost, Mali je potvrdio da će svakom građaninu Srbije na račun biti uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

- Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti", rekao je Mali. On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

- Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo, rekao je Mali.

Kurir.rs

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track