Najnovije vesti

MINISTAR MALI JUTRO POSLE DRŽAVNOG PAKETA MERA: Mere pokazuju snagu države i optimizam
Foto: Tanjug Printscreen

država pomaže u privredu u najtežem trenutku

MINISTAR MALI JUTRO POSLE DRŽAVNOG PAKETA MERA: Mere pokazuju snagu države i optimizam

Biznis

Naknadu za minimalac dobiće 900.000 preduzetnika - krojači, fizeri, taksisti

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će paket ekonomskih mera za pomoć privredi zbog epidemije korona virusa biti 50 odsto budžeta države Srbije, a da mere pokazuju snagu države i optimizam za izlazak iz krize.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavljen je ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra, a prema rečima ministra, reč je pomoći koja je u visini 11 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije.

Mere, rekao je Mali za RTS, imaju dva cilja - očuvanje radnih mesta i podrška malim i srednjim preduzećima. Navodi da ce naknadu za minimalac dobiti 900.000 preduzetnika - krojači, fizeri, taksisti.

"Mi ćemo, ako nemate prihode, isplatiti tri minimalne zarade počevši od 1. maja, to je oko 90.000 dinara pomoći za svakog od njih. Sva preduzeća koja žele da budu deo programa ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta", ističe ministar finansija.

Prema njegovim recima, jedan od najvećih zahteva preduzetnika je bio da ih drzava oslobodi plaćanja poreza i doprinosa.

"Ne morate sada da plaćate poreze i doprinose, država će da plati. Ako nemate za neto, država će da plati minimalac", ističe Mali.

ObjaŠnjava da ce država novac uplatiti na novi, namenski račun preduzeća, ali direktno radnicima.

"Neplaćanje poreza i doprinosa je 161 milijarda dinara je manje novca u budžetu. Mi ćemo to morati da nadomestimo, ali ceo paket je i napravljen da najveci teret krize preuzme država. Vi cete dobiti novac od nas samo da uz što manje posledica izademo iz krize", ističe ministar.

Kada je reč o pomoći građanima od 100 evra, Mali je rekao da ce građani taj novac dobiti na racun nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.

"Vidite koliko nam je država jaka, sada smo stabilni. Malo da dignemo optimizam i svi zajedno prodemo kroz krizu, ali i pokažemo snagu naše zemlje. Taj novac će da se potroši, da bi se potrošilo, neko mora da proizvede, vi cete da zavrtite svoju privredu", ukazuje Mali.

Govoreći o zdravstvenom stanju predsednika Srbije koji se ne oseća dobro, Mali je rekao da su Vučića zamor i premor sustigli.

"Znate da ima zdravstvene probleme, nije bio u mogucnosti da predstavi ekonomski program. On živi za ekonomiju, pred je koordinacionog tela za očuvanje krize, ali nije uspeo da dode. Ovo su njegove mere. Bez njega ove mere ne bi bile moguće. Nadam se da ce brzo da se oporavi", rekao je ministar. Ponovio je da ce se predsednik obratiti gradanima u narednih 48 sati.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...