PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE Petrović: Set mera odličan i dobro odmeren
Foto: Youtube Printscreen

Set mera Vlade Srbije za opravak privrede je odličan

PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE Petrović: Set mera odličan i dobro odmeren

InfoBiz -

BEOGRAD - Set mera Vlade Srbije za opravak privrede je odličan, ali treba sačekati i videti kako će one biti operacionalizovane, u čemu smo takođe spremni da pružimo podršku, kaže Zoran Petrović.

Petrović kaže da su važne mere koje se odnose na odlaganje plaćanja poreza i pomoć preduzećima, a koje će, objasnio je, olakšati troškovnu stranu kompanijama i omogućiti im da lakše prođu kroz krizu.

- Na primer, za mala i srednja preduzeća i paušalce sa ovim minimlacima ili ona velika preduzeća koja su već radnike poslale na prinudne odmore da im se subvencioniše do 50 odsto minimalca, rekao je Petrović.

Važno je, smatra, i odlaganje akontacije u vezi sa porezom na dobit.

- Znamo da je prošla godina bila dobra i nema baš previše smisla u godini kada mi vidimo da ćemo sigurno imati manju dobit, ako je uopšte i bude u nekim segmentima, plaćati akontaciju na bazi onoga što se desilo u prošlosti, rekao je Petrović.

To su sve, kaže, stvari koje direktno utiču na relaksiranje troškove strane u bilansima kompanija, a takođe su izuzetno važna stvar garancije za likvidnost.

- To je takođe izuzetno važna stvar da bi se obezbedio dotok finansiranja obrtnih sredstava privredi, pre svega malim i srednjim preduzećima koja su najranjivija. Dobro je što će se to odnositi i na nove plasmane, ali jako bi dobro bilo da se odnosi i na zanavaljanje kreditnih linija klijentima kod banaka, rekao je Petrović.

Upitan koji je najveći problem članica Američke privredne komore, u kojoj trećinu čine američke kompanije, trećinu velike evropske kompanije i trećinu najuspešnije srpske kompanije, Petrović kaže da je to smanjenje poslovanja.

- Smanjila se prodaja usluga i proizvoda s jedne strane, s druge strane došlo je do probelema u tim lancima nabavke. Najveće pogođene firme su iz oblasti hotelijerstva i turizma. Takođe ima dosta problema i u sektoru logistike i transporta, rekao je Petrović.

Na pitanje da li među članicama Američke privredne komore ima otpuštanja radnika, Petrović je rekao da za sada nema podatke i da će se tom vrstom istraživanja komora tek pozabaviti.

- Koliko mi je poznati iz razgovora direktnog sa kompanijama još uvek najveći deo kompanija pokušava da sačuva svoje zaposlene. Nije mi, za sada, poznato da je došlo do otpuštanja, ali došlo je do prilagođavanja trenutnim okolnostima. Dakle, ima kompanija koje su poslale svoje radnike na prinudne odmore, kaže Petrović.

On smatra da je paket mera Vlade Srbije, koji je uvažio i predloge Američke privrdne komore, dobro odmeren, ali da možda ima mera o kojima bi trebalo razmisliti pre svega sa stanovišta odgovorne fiskalne politike.

Kaže da se to odnosi na meru isplate 100 evra svim punoletnim građanima Srbije i smatra da bi deo tog novca trebalo usmeriti na pomoć najugroženijima, pa tako povećati socijalnu pomoć i naknade za one koji su sada nezaposleni.

- Taj deo mere bi trebalo da targetira najosetljive delove društva, navodi Petrović.

Na pitanje kada očekuje prve efekte mera, Petrović navodi da to zavisi od njihove operacionalizacije i naglašava da ono što bi bilo dobro za kompanije je da ima što manje birokratije i da procedure vezane za mere budu što moguće jednostavnije i felskibilinije, kao i da ne dođe do zloupotreba.

Upitan kako će izgledati dan posle krize i kakvi su planovi i očekivanja, Petrović kaže da je to teško reći, jer niko danas ne zna koliko ta kriza može da traje.

- Ako kriza bude trajala kraće, sigurno da će izvlačenje iz nje biti brže, jer će biti manje ekonomije zahvaćeno, ali što duže kriza bude trajala više ekonomije, više privrednih subjekata i više radnika će biti zahvaćeno i time će situacija biti teža kod oporavka, zaključuje Petrović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track