Industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska robna razmena u Vojvodini zabeležile rast
Foto: Promo

Industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska robna razmena u Vojvodini zabeležile rast

InfoBiz -

Prema rečima predsednika Privredne komore Vojvodine Boška Vučurevića, a na osnovu podataka RZS, koje je obradila PKV, industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u prva dva meseca 2020. godine, veća je za sedam odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

„U AP Vojvodini je industrijska proizvodnja u periodu januaru-februar 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine, zabeležila rast od 8,4 odsto. Obim proizvodnje je opao u sektoru rudarstva i sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom dok je nivo aktivnosti porastao u sektoru prerađivačke industrije za 9,6 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine. Povećanje fizičkog obima proizvodnje zabeleženo je u 18 od ukupno 24 proizvodne oblasti prerađivačke industrije pokrajine“, rekao je Vučurević. On je dodao da ukupna vrednost spoljnotrgovinske robne razmene AP Vojvodine tokom prva dva meseca 2020. godine iznosi 2,2 milijarde evra, što je za 11,6 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine. „Izvoz robe je ostvaren u vrednosti od jednu milijardu evra, što predstavlja povećanje od 11,3 odsto, a uvoz robe iznosi 1,2 milijardi evra i povećan je za 11,9 odsto, međugodišnje posmatrano. Iz razmene se beleži deficit u iznosu od 153 milijardi evra i veći je za 15,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je blago smanjena i iznosi 86,8 odsto, u periodu januar – februar 2019. godine je bila 87,2 odsto“, rekao je Vučurević.

U prva dva meseca 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u Republici Srbiji promet robe u trgovini na malo beleži rast od 14,2 odsto u tekućim cenama i 12,1 odsto u stalnim cenama. Takođe, i na nivou AP Vojvodine zabeležen je rast od 13,6 odsto u tekućim i 11,6 odsto u stalnim cenama.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track