MALI PREDSTAVIO MERE VREDNE 5,1 MILIJARDI EVRA: Privrednici, prijavite se već od ponedeljka! Građanima 100 evra na račun
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

pomoć firmama i građanima

MALI PREDSTAVIO MERE VREDNE 5,1 MILIJARDI EVRA: Privrednici, prijavite se već od ponedeljka! Građanima 100 evra na račun

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali predstavlja uredbe koje je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici kako bi realizovala programa ekonomskih mera pomoći privredi i stanovništvu u jeku epidemije koronavorusa vredan 5,1 milijardi evra, odnosno 608,3 milijardi dinara.

Program ekonomskih mera inače sadrži četiri mere, mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere za očuvanje likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima i vredan je 5,1 milijardi evra, odnosno 608,3 milijardi dinara.

IZ OBRAĆANJA:

Mali: Danas je svim penzionerima isplaćen pun iznos penzije uvećan za 4.000 dinara jednokratne pomoći, to je bila jedna od prvih mera, to obećanje smo ispunili.

Poruka privredi: Svi koji žele da iskoriste ove mere što pre, već u ponedeljak da se jave! Iskoristite pogodnosti koje država nudi!

Program mera je težak 608,3 milijarde dinara, to je 11 odsto našeg BDP! Jak, sveobuhvatan program!

Danas su usvojene 3 uredbe.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19 i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

- Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane prvom uredbom pod uslovom da počev od 15.03.2020, pa do dana stupanja na snagu ove uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. pa do dana stupanja na snagu ove uredbe - rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Dragi privrednici, iskoristite ove mere, prijavite se još od ponedeljka, da već u aprilu imamo prve isplate minimalaca, poručio ministar Mali.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Svaka firma će morati da otvori namenski račun, uključujući i paušalce, preko koga će biti uplaćen taj novac, tako da će on, naveo je Mali, sigurno morati da bude prosleđen zaposlenima.

- Svakom punoletnom građaninu biće isplaćeno na račun oko 12.000 dinara na račun, odmah po ukidanju vanrednog stanja. Bilo je predloga da dajemo vaučere, hvala na tim predlozima, ali daćemo novac - kazao je Mali.

- Privredni subjekat u privatnom sektoru gubi pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ukoliko u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10% ne računajući zaposlene koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. za period koji se završava u pomenutom periodu.

U vezi s drugom uredbom, Mali je istakao da će biti izdvojeno 24 milijarde dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu. Uslov će biti da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost - kazao je Mali.

Sve uredbe biće danas objavljene u Službenom glasniku, na sajtu Ministarstva finansija i Vlade RS.

Početkom sledeće nedelje biće spremno i uputstvo za privrednike.

- Sve je pojednostavljeno i potrebno je par klikova da se prijavite - apelovao je Mali na privrednike.

ŠTA PODRAZUMEVAJU MERE PORESKE POLITIKE?

Mere poreske politike podrazumevaju odlaganje plaćanja poreza i doprinosana zarade za preduzeća u privatnom sektoru, tokom trajanja vanrednog stanja, a u periodu od tri meseca, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine, navodi se u uredbama koje je Vlada Srbije danas usvojila.

Uz to, odlaže se i plaćanje akontacije poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine za sva preduzeća, a vrednost ovih mera je 161 milijardi dinara.

Direktna pomoć privatnom sektoru podrazumeva direktnu pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini od 3 minimalne zarade.

Direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja), a za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu).

Vrednost tih mera je 97,3 milijarde dinara.

Kada je reč o merama za očuvanje likvidnosti, odnose se na Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima, a njihova vrednost, kao što je najavljeno, iznosi dve milijarde evra.

Prethodno su donete odluke koje treba dodatno da pomognu građanima i privrednicima, a reč o isplati 4. 000 dinara novčane pomoći penzionerima što je pocelo danas.

Povećane se plate medicinskim radnicima za 10 odsto, počev od aprilske plate, a Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatnu stopu i dodatno propisala moratorijum na plaćanje kredita u periodu ne kraćem od 90 dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track