ČUVANJE RADNIH MESTA: Mere države u velikoj meri zaustavile otpuštanje radnika
Foto: Beta/Dragan Gojić

26 KOMPANIJA OTPUSTILO VIŠE OD 5 ODSTO LJUDSTVA

ČUVANJE RADNIH MESTA: Mere države u velikoj meri zaustavile otpuštanje radnika

InfoBiz -

Pomoć države za ublažavanje negativnih posledica trenutne krize privrednicima važna je za očuvanje radnih mesta i da posle krize i vanrednog stanja dobijemo šansu za nova zapošljavanja, izjavio je danas ministar rada Zoran Đorđević.

"Zadatak je da radna mesta sačuvamo i da posle krize dobijemo šansu da smanjujemo nezaposlenost“, rekao je Đorđević za RTS i naveo da se, zaključno sa jučerašnjim danom, na evidenciju NSZ prijavilo 4.849 građana koji su izgubili posao.

Naveo je i da je 26 kompanija otpustilo više od pet odsto zaposlenih.

On kaže da je, od kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio mere pomoći privrednicima, broj onih koji se javljaju NSZ počeo da pada.

"I ovaj broj do sada nije mali, a sve više poslodavaca se javlja i pitaju za podsticaje jer žele da zaposle nove ljude, sve više ima i takvih primera", rekao je ministar.

Upitan o tome na šta se najviše odnose primedbe radnika koji se javljaju inspekciji, Đorđević je kazao da se najčešće javljaju i skreću pažnju na bezbednost na radu, nedostatak opreme i dezinfikacionih sredstava, zatim majke, naročito samohrane, koje navode da poslodavci nemaju razumevanja zbog toga što imaju malu decu i ne dozvoljavaju rad od kuće.

Javljaju se i da pitaju da li je otkaz koji su dobili u skladu sa zakonom, naveo je ministar.

On se osvrnuo i na primer kompanije "Jura", navodeći da je prethodnih dana bilo "dosta spinovanja", a da su predstavnici ministarstva juče bili u nenajavljenoj inspekciji kako bi se uverili u pravo stanje stvari.

Kaže da se ispostavilo da je poslodavac primenio sve mere zaštite koje je Zavod za javno zdravlje preporučio.

Kontrolisaćemo i ubuduće i nećemo dozvoliti da bilo ko spinuje informacije i koristi to za političke poene, rekao je Đorđevć.

Naveo je da je u novonastalim okolnostima potrebna solidarnost, humanost i razumevanje.

Ministar je dodao da se penzije, kao i druge vrste socijalnih davanja isplaćuju po planu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track