SINIŠA MALI O PROJEKCIJAMA MMF: Srbija će biti bolja od najjačih u Evropi
Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

bdp

SINIŠA MALI O PROJEKCIJAMA MMF: Srbija će biti bolja od najjačih u Evropi

InfoBiz -

Strmoglavo: BDP će ove godine, zbog epidemije korone, u Italiji pasti za 9,1 odsto, u Francuskoj 7,2, Nemačkoj 7, a u Srbiji svega tri odsto

Srbija će ove godine, prema projekciji Međunarodnog monetarnog fonda u najnovijem izveštaju, zabeležiti najbolje rezultate u Evropi kada je reč o visini BDP, izjavio je juče ministar finansija Siniša Mali.

Kako je Mali naveo, najrazvijenije zemlje, prema izveštaju MMF, imaće ogroman pad privredne aktivnosti - Nemačka čak sedam odsto, Francuska 7,2, Italija 9,1, dok za Srbiju projektuju pad od svega tri odsto. To je, takođe, najbolja stopa i u regionu, s obzirom na to da, na primer, MMF za Hrvatsku projektuje pad od devet, a za Sloveniju osam odsto.

Dogodine rast za 7%

Ministar finansija kaže i da veruje da će Srbija zabeležiti bolje rezultate od toga, te da su to zasad konzervativne procene. On je dodao da MMF za sledeću godinu projektuje da će Srbija rasti čak 7,1 odsto, što bi je takođe svrstalo u najuspešnije zemlje u Evropi. Kaže i da je upravo zato važna fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela jer je zato danas otpornija na sve moguće šokove.

foto: Tanjug/Tara Radovanović

Nakon jučerašnje sednice koordinacionog tima za implementaciju programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa kovid-19, Mali je rekao i da će danas Vlada Srbije usvojiti dve uredbe, kako je i obećano, a koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara. - Već od ponedeljka počinjemo njenu implementaciju. To znači da će preduzećima u privatnom sektoru na raspolaganju biti jeftini krediti u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, za koje garantuje Republika Srbija - rekao je ministar.

Podrška poljoprivrednicima

Mali je naveo da će se pred Vladom Srbije danas biti i uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima. - Reč je o dodatnih 2,6 milijardi dinara, što ide preko Uprave za agrarna plaćanja, u okviru Ministarstva poljoprivrede. Kao što znate, ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, na preduzetnike i na one koji imaju svoja preduzeća - rekao je on.

Mali je istakao da je na ovaj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, koje se odnose na 600 milijardi dinara (5,1 milijardu evra) za podršku našoj privredi.

DIREKTNO

OKO 2.000 GRAĐANA PISALO SINIŠI MALOM

Ministre moj, kako da preživim

Siniša Mali juče je preko Instagrama odgovarao na pitanja građana i privrede o vladinim merama podrške. On je tim povodom podelio fotografiju na svom profilu uz opis „Počeli smo! Stiglo je više od 2.000 vaših pitanja. Hvala svima na porukama, odgovaramo“. - Ministre moj, imam dva sina, od tri i 13 godina, stanujem privatno. Inače sam vozač više od 30 godina, radio sam dok ova epidemija nije došla. Kako da prehranim moju porodicu? Hvala ako znate odgovor - upitao je jedan građanin.

Nije moglo da prođe ni bez interesovanja o državnoj pomoći od 100 evra: - Kako će biti isplaćene pare, sto evra nama nezaposlenima? Na koji račun i kako ih posle podići?

I. Ž.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track