KUĆNI BUDŽET ZA VREME VANREDNOG STANJA: Najviše smo trošili na hranu, a evo gde smo OZBILJNO PRIŠTEDELI
Foto: Profimedia

Mnogo novca i odlazi na zaštitna sredstva

KUĆNI BUDŽET ZA VREME VANREDNOG STANJA: Najviše smo trošili na hranu, a evo gde smo OZBILJNO PRIŠTEDELI

InfoBiz -

Skoro mesec i po dana Srbija je u vanrednom stanju, a isto toliko vremena i prosečna srpska porodica funkcioniše sa "vanrednim kućnim budžetom".

Nije tajna da je deo građana ostao bez posla, dok su drugima smanjene plate ili su završili na prinudnim odmorima. Međutim, čak i oni koji su izbegli ovako surovu seču prihoda, bili su prinuđeni da izvrše preraspodelu finansijskih sredstava koja su im na raspolaganju.

Jednostavno, tokom vanrednog stanja i policijskog časa pojavili su se neki vanredni, nepredviđeni troškovi, ali je ostanak kod kuće privremeno prištedeo pare na drugoj strani.

Kada su režijski troškovi u pitanju, tu skoro da nije bilo promena.

- Jedino nam je veći račun za struju, jedno 20 odsto. To je u neku ruku i normalno pošto smo svi ceo dan kod kuće, upaljeni su televizori, šporet, bojler, razne mašine. Do sada smo plaćali oko 5.000 dinara, sada nam je stigao račun na 6.000 - priča Beograđanka Nataša V.

Kako dodaje, srećom svi imaju dobre pakete za mobilne telefone, ali i bežični internet, pa ne smeta što je sin pola dana na vezi sa drugarima ili igra igrice.

Pored struje više novca se izdvaja na - hranu.

- Nekako uvek gledamo da imamo za četiri, pet dana unapred, uvek dokupljujemo, za ne daj bože. Nemam tačnu računicu, ali sigurno izdvajamo više novca za hranu. Uostalom, taj jutarnji odlazak u pekaru i supermarket nam sada dođe kao šoping u Beču ili Milanu. Naravno, kupujemo tu hranu i za naše roditelje.

foto: Shutter

Konačno, najveća nova stavka u mesečnom računu odlazi na deficitarnu robu - maske, rukavice, alkohol, asepsol, najrazličitija dezinfekciona sredstva.

- Jedan izlazak iz kuće, a da ništa ne kupimo, za jednu osobu košta oko 150 dinara. Ili komplet maska plus rukavice. E sad, da samo idete u prodavnicu, na mesečnom nivou,nekih 25 puta, ne računajući kad je policijski čas, to vam dođe oko 3.750 dinara. Ponavljam, za jednu osobu. Nas troje smo za mesec dana potrošili 7-8.000 na ovu stavku - kaže Nataša V.

Ipak, bilo je i prinudnih ušteda.

- Šalim se sa prijateljima pa kažem da smo najviše uštedeli na našem sinu. Redom: 4.000 za fudbalske treninge koji se sada ne održavaju, jedno 6.000 za časove fizike i matematike, pa još za džeparac kada je išao sa društvom na sokić, palačinke, u bioskop.

Ima i drugih ušteda

- Pa bar 3.000-4.000 smo uštedeli nas troje na frizera što nismo mogli da ga posetimo, duplo više što nismo mogli vikendom da odemo na Adu Ciganliju i da sednemo na piće. Kako radimo od kuće, a posle 17-18 časova je policijski čas, mnogo manje smo novca izdvajali i za benzin. Naravno, sve će to uskoro doći na naplatu - zaključuje naša sugrađanka, uz napomenu da su se nekoliko puta častili naručivši dostavu ručka iz nekog od restorana brze hrane.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track