MINISTAR MALI U SKUPŠTINI: Izdržali smo krizu, nastavlja se otvaranje fabrika
Foto: Beta/Slobodan Miljević

srpske javne finansije KRIZU DOČEKALE SPREMNO

MINISTAR MALI U SKUPŠTINI: Izdržali smo krizu, nastavlja se otvaranje fabrika

InfoBiz -

Borićemo se da budemo u tri najbolje ekonomije u Evropi, poručio je danas na sednici Skupštine Srbije, ministar finansija Siniša Mali, navodeći da su srpske javne finansije krizu sa korona virusom dočekale spremno.

On je istakao da je MMF ukazao da će Srbija imati najmanji pad od tri odsto u Evropi zbog korona virusa, navodeći da je ta međunarodna finansijska institucija prognozirala rast od 7,5 odsto naredne godine.

On je podsetio da je samo pre nekoliko meseci stopa rasta u Srbiji bila 6,2 odsto.

Mali je poručio da će se ponovo krenuti sa otvaranjem fabrika, navodeći da je Srbija pokazala ozbiljnost i u trenucima krize, što je ono što, kaže, investitori žele da vide.

Takođe je istakao da će u rebalansu budžeta biti povećana sredstva za izgradnju Moravskog koridora.

Srbija je odgovarila spremno na krizu, jer ima dovoljno novca i snage i zato će, objasnio je Mali poslanicima, država preuzeti najveći teret na sebe, ukazujući da je zbog toga izašla sa programom od 5,1 milijardi evra pomoći, što je udeo od oko 11 odsto BDP-a.

"Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavam da je naša ekonomija, da su naše javne finansije izdržale udar i najveću krizu za poslednjih 100 godina. Ovakva kriza nikada nije zabeležena”, rekao je Mali.

On je podsetio da su krizu sa korona virusom svetski stručnjaci upoređivali sa onom iz 2008. godine, pa sa “depresijom” iz 1929. godine, a onda se saglasili da je čak i veća do toga, jer se nije dogodilo da čitava svetska ekonomija stane.

Kako je rekao, takvu krizu na svetskom tržišstu su srpske javne finansije dočekale spremno, navodeći se to ne bi dogodilo da Srbija nije prošla kroz teške reforme 2014.godine koje je sproveo tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

"Država je uštedela i zaradila i ima mogućnost da pomogne privredi, da pomogne građanima, da nabavi medicinsku opremu, a da ne ugrozi 'zdravlje javnih finansija, rekao je Mali i podsetio na mere države koje su donete za vreme vanrednog stanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track