SUŠA ZADAJE GLAVOBOLJU: Srbija osmislila plan za smanjenje posledica ove pojave
Foto: Kurir/T.Ilić

Srbija je počela izradu Nacrta

SUŠA ZADAJE GLAVOBOLJU: Srbija osmislila plan za smanjenje posledica ove pojave

InfoBiz -

Cilj programa je da se identifikuju činioci koji doprinose dezertifikaciji, i da se uvedu praktične mere za borbu protiv te pojave, kao i za ublažavanja posledica suše.

Srbija je počela izradu Nacrta nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanje posledica suša (NAP), saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izrada NAP-a je u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije, a obaveza je nastala kroz Konvenciju Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom.

- Cilj ovih programa je da identifikuju činioce koji doprinose dezertifikaciji i praktične mere neophodne za borbu protiv dezertifikacije i ublažavanja posledica suše, kao i da odrede odgovarajuće uloge vlade, lokalnih zajednica i korisnika zemljišta i raspoložive potrebne resurse - saopštilo je Ministarstvo.

- Nacrt će izraditi Radna grupa koju je Ministarstvo obrazovalo, a u njoj su predstavnici relevantnih državnih organa i organizacija, naučnih i stručnih institucija i organizacija civilnog društva, koji će obezbediti relevantne informacije i podatke - navodi se dalje u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track