SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O 100 EVRA KOJE DOBIJATE OD DRŽAVE: Ko ima pravo na novac i kako do njega najbrže
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

detaljan vodič

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O 100 EVRA KOJE DOBIJATE OD DRŽAVE: Ko ima pravo na novac i kako do njega najbrže

InfoBiz -

Prijava za 100 evra pomoći od države za sve punoletne građane Srbije počinje 15. maja i trajaće do 5. juna.

- Prijava će biti veoma jednostavna i brza, nakon čega građane najkasnije 1. juna očekuje i uplata novca. Primaoci penzija i novčane socijalne pomoći ne moraju da se prijavljuju. Zaposleni u privatnom sektoru već prošlog četvrtka dobili su prvu minimalnu zaradu. Jaka država se poznaje po tome koliko stoji uz svoje građane u izazovnim vremenima, i zato smo želeli da im na ovaj način pružimo podršku. Srbija je jaka i stabilna, i u to sada građani najbolje mogu da se uvere - kaže ministar finansija Siniša Mali i naglašava da je ovo samo jedna od ekonomskih mera u okviru programa podrške privredi i građanima usled pandemije koronavirusa.

Ko ima pravo da dobije 100 evra?

Svi punoletni državljani Republike Srbije, koji su punoletni (zaključno sa 24. aprilom 2020, kada je stupila na snagu Uredba o jednokratnoj novčanoj pomoći u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa), imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Ja sam penzioner, kako mogu da se prijavim za pomoć?

Nema potrebe da se prijavljujete. Svi penzioneri i oni koji primaju socijalnu pomoć od države automatski će biti prijavljeni. U tu grupu spadaju i korisnici privremene naknade, invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Kako mogu da se prijavim, da li je moguće prijavljivanje onlajn?

Prijave se mogu slati internetom, na portalu Uprave za trezor, ili putem kontakt-centra, čiji će broj biti objavljen pred početak prijave.

Kad počinje prijavljivanje i koliko dugo traje?

Počeće 15. maja i trajaće do 5. juna 2020. godine.

Kada će početi isplata novca?

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći novac će dobiti 15. maja 2020. godine. Ukoliko nemaju tekući račun, biće im otvoren jednokratni namenski račun u Banci Poštanska štedionica, koji će biti ugašen nakon podizanja novca. Za sve druge građane koji su se prijavili preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra, isplata počinje najkasnije 1. juna 2020. godine.

Šta da radim ako nemam tekući račun?

Pri podnošenju prijave treba da se izjasnite u kojoj banci želite da vam se otvori jednokratni namenski račun. Račun će vam posle toga automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Pošto podignete novac, namenski račun će biti ugašen.

Da li novac moram da podignem u gotovini ili mogu da ga preusmerim na neka plaćanja?

Ako imate aktivan tekući račun, novcem možete da raspolažete kako god želite.

Ako je u pitanju namenski račun koji je otvoren samo za tu svrhu, novac se podižu u gotovini, a nakon toga namenski račun se gasi. Ipak, možete da potpišete ugovor sa bankom i da novac sa tog računa onda koristite za druge svrhe preko dodatnih usluga banke.

Da li 100 evra može da mi bude uplaćeno na račun roditelja ili prijatelja jer nemam tekući račun?

Ne, tako nešto nije moguće. Svakome ko nema tekući račun biće bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju izabere kada se prijavljuje.

Istekla mi je lična karta, a zbog vanrednog stanja nisam mogao da izvadim novu. Da li imam prava na 100 evra?

Da, ako vam je lična karta istekla u vreme trajanja vanrednog stanja, imate prava na jednokratnu pomoć.Privremeni registar punoletnih građana Republike Srbije, koji je formiran Uredbom, odnosi se na punoletne građane sa važećom ličnom kartom na dan stupanja na snagu Uredbe, odnosno na dan 24. aprila 2020. godine.

foto: Tanjug Printscreen

Ja sam primalac socijalne pomoći. Da li ostali članovi moje porodice treba da se prijave za 100 evra ili cela porodica dobija automatski po 100 evra? Da li ostali primaoci socijalnih davanja treba da se prijave?

Isključivo primaoci socijalne pomoći, dakle i nosilac novčane socijalne pomoći i ostali punoletni članovi njegove porodice, automatski dobijaju novac, odnosno ne moraju da se prijave. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave za ovu jednokratnu novčanu podršku putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Kao nezaposleno lice primam privremenu novčanu nadoknadu. Da li treba da se prijavim za 100 evra ili dobijam novac automatski?

Potrebno je da se prijavite, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Da li pravo na 100 evra imaju državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini?

Ukoliko ste državljanin Srbije i imate aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, imate prava na 100 evra, ali morate da se prijavite preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Imam više od 67 godina, ali nisam penzioner. Da li imam prava na 100 evra i da li ću novac dobiti automatski kao penzioneri?

Imate prava na 100 evra ako imate državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Srbiji i važeću ličnu kartu, ali je potrebno da se prijavite putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Da li sredstva sa namenskog računa mogu direktno da preusmerim nekoj humanitarnoj organizaciji?

Ova mogućnost nije predviđena. Naravno, ništa vas ne sprečava da taj novac donirate humanitarnim organizacijama nakon što ga podignete.

Da li građani sa KiM imaju pravo na 100 evra?

Da, svi koji su punoletni državljani Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu imaju prava na ovaj novac. Potrebno je da se prijavite preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra i ostavite sledeće podatke: JMBG, broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun za uplatu pomoći.

Da li državljani Srbije koji imaju srpski pasoš, a koji žive u Republici Srpskoj i nemaju ličnu kartu Republike Srbije imaju pravo na prijavu?

Neophodno je da imate aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom i da se prijavite za dobijanje jednokratne pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Ako ja kao penzioner smatram da mi tih 100 evra nije potrebno, kome da se obratim da bih otkazao tu uplatu?

S obzirom na to da su primaoci penzija automatski prijavljeni za dobijanje novčane podrške, ova mogućnost nije predviđena. Ako ne želite da koristite tu pomoć, možete je donirati u humanitarne svrhe.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track