DANAS POČINJE ISPLATA 100 EVRA OD DRŽAVE: Ako ste na ovom spisku, stiže vam NOVAC NA RAČUN!
Foto: Marina Lopičić

ne treba vam posebna prijava

DANAS POČINJE ISPLATA 100 EVRA OD DRŽAVE: Ako ste na ovom spisku, stiže vam NOVAC NA RAČUN!

InfoBiz -

Isplata jednokratne pomoći od 100 evra, koju Srbija daje građanima u okviru ekonomskih mera za ublažavanje posledica virusa korona, za penzionere počinje danas.

Po istom principu, bez posebne prijave, po oko 11.800 dinara trebalo bi da dobije i oko 260.000 građana koji primaju socijalnu pomoć.

Naime, za pomoć od 100 evra, koja je predviđena za sve punoletne građane Srbije, koji imaju prebivalište u našoj zemlji, penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć nisu morali da se prijavljuju posebno, već će im od danas novac biti isplaćivan po automatizmu.

Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju. Ukoliko neko ne želi novac, a bude mu isplaćen po automatizmu, ta sredstva može, kako je rečeno u Ministarstvu finansija, uplatiti u humanitarne svrhe.

Svi ostali punoletni građani već se mogu prijaviti onlajn, a od danas će to moći da učine i telefonskim putem.

Ovo je broj za prijavu!

Svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Republici Srbiji od danas mogu da se prijave i putem kontakt - centra za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 evra

Prethodno je 13. maja počelo prijavljivanje elektronskim putem, putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Broj telefona kontakt - centra je 0800 101 100. Prilikom podnošenja prijave punoletni državljani Republike Srbije dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građanina (JMBG), registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratna novčana pomoć.

Ko sve ima pravo na 100 evra?

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan 24. aprila 2020. godine, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranstva. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra

- Ovo je mera podrške jer želimo da unesemo jednu dozu optimizma, da pokažemo koliko je Srbija jaka, da svako dobije po oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo - rekli su iz ministarstva finansija prilikom predstavljanja ove mere podrške građanima.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track