Najnovije vesti

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO NE MOŽETE DA PODIGNETE 100 EVRA ZBOG BOLESTI: Saopšteno kako da preuzmete novčanu pomoć države
Foto: EPA

Instrukcija o načinu isplate

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO NE MOŽETE DA PODIGNETE 100 EVRA ZBOG BOLESTI: Saopšteno kako da preuzmete novčanu pomoć države

Biznis

Za građane koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu jednokratnu pomoć od 100 evra sa posebnog namenskog računa u banakama i poslovnicama "Pošte Srbije" to mogu da učine ovlašćena lica na osnovu jednokratnog punomoćja.

Kako bi omogućila isplatu na navedeni način, Narodna banka Srbije je 20. maja donela Instrukciju o načinu isplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima Republike Srbije sa posebnih namenskih računa.

U skladu sa tom instrukcijom, banka je dužna da omogući isplatu novčanih sredstava s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti, na osnovu jednokratnog punomćja, za podizanje novčanih sredstava s računa korisnika, saopšteno je iz NBS.

Za korisnike - poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne pomoći, isplata se vrši ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika.

Prilikom isplate, na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz Instrukciju NBS, kao i u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju ono obavezno sadrži podatke iz obrasca NBS i ne mora biti overeno kod notara.

U cilju sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica, na primer pozivom broja telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...