MOGUĆE NOVO ULAGANJE U FLOTU ER SRBIJE: Cene aviona pale zbog korone, trenutak povoljan za kupovinu novih letelica
Ilustracija, Foto: Promo

pomoć nacionalnoj aviokompaniji

MOGUĆE NOVO ULAGANJE U FLOTU ER SRBIJE: Cene aviona pale zbog korone, trenutak povoljan za kupovinu novih letelica

InfoBiz -

BEOGRAD - Novo ulaganje Vlade Srbije u flotu Er Srbije jedno je od mogućih načina na koji će država pomoći nacionalnoj avio-kompaniji posle krize izazvane pandemijom, rečeno je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Radiju Slobodna Evropa.

Prema podacima tog ministarstva, gubici u avio-saobraćaju Srbije do ovog trenutka su viši od 70 miliona evra, uključujući gubitke u poslovanju kontrole letenja i aerodroma, a argumente za nabavku novih aviona Ministarstvo saobraćaja nalazi u „povoljnom trenutku".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Hina/Dario Grzelj

„Kad se govori o mogućoj nabavci aviona, situacija na tržištu je trenutno povoljna, jer su mnogi odustali od svojih porudžbina, tako da se sada, umesto da se isporuka aviona čeka nekoliko godina, on dobija gotovo odmah po ceni koja je nekoliko puta manja nego što je bila. To je još drastičnije kada su cene korišćenih vazduhoplova u pitanju“, objašnjavaju u pisanom odgovoru koji je RSE dobio iz Ministarstva.

Prema podacima sa sajta Er Srbija, ta kompanija trenutno u floti ima 21 avion, proizvođača Erbas, Boing i ATR. Takođe, u trenutku kada su kompanije u svetu suočene sa potrebom racionalizacije broja zaposlenih, Er Srbija, kažu u Ministarstvu, tokom krize nije otpustila nijednog zaposlenog.

Prema procenama koje je objavila Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj, čija je članica i Er Srbija, zbog krize usled pandemije neizvesna je budućnost 25 miliona ljudi koji rade u raznim delatnostima avioindustrije.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track