OVAJ GRAD U SRBIJI LEŽI NA OGROMNOM BOGATSTVU: Pronađeno ležište plemenitih metala
Foto: Fonet, Ilustracija

Sjajne vesti za našu zemlju

OVAJ GRAD U SRBIJI LEŽI NA OGROMNOM BOGATSTVU: Pronađeno ležište plemenitih metala

InfoBiz -

Jedna australijska kompanija u dva istražna bušenja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, nedaleko od Jagodine i u njima otkrio sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat pronašao u nedaleko kod Loznice.

U dva istražna bušenja, koja su međusobno udaljena oko 1,8 kilometara, pronađeni su indikatori koji upućuju na značajnu mineralizaciju bora i litijuma – elemenata koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema rude bora i litijuma.

foto: Profimedia

Ova kompanija ima i pet koncesija za istražiavnje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne reserve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma.

U ovoj australijskoj kompaniji napomonju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto, koji 2024. godine treba da počne sa eksploatacijom, pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla reserve bora i litijuma, što je ležište vredno oko dve milijarde dolara, a rokom eksploatacije od dve decenije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track