Najnovije vesti

OVO JE MOŽDA JEDAN OD NAJISPLATIVIJIH BIZNISA: Evo sa koliko koka nosilja može u Srbiji dobro da se živi!
Foto: AP/Ilustracija

Nacionalni tim za preporod sela Srbije

OVO JE MOŽDA JEDAN OD NAJISPLATIVIJIH BIZNISA: Evo sa koliko koka nosilja može u Srbiji dobro da se živi!

Biznis

Ekonomsku egzistenciju svojih članova, poljoprivredno gazdinstvo može da obezbedi i proizvodnjom jaja, za šta je neophodno 5.000-10.000 nosilja.

BEOGRAD - Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je danas povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u živinarstvo, osnivaju poljoprivredna gazdinstva i da se udruže u specijalizovane živinarske zadruge.

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarajući na pitanja povratnika zainteresovanih za ulaganje u živinarstvo, a posle konsultacija sa stručnjakom za tu oblast profesorom Vladanom Đermanovićem poručili su im da ulaganje u živinarstvo može da bude isplativo.

Osnovna prednost živinarske proizvodnje je u tome što se relativno brzo uspostavlja, sa jednodnevnim grlima ili nabavkom formiranih nosilja, i može se organizovati po potrebi, odnosno mogućnosti, ističu.

Prema popisu poljoprivrede od 2018. godine od ukupno 564.541 gazdinstava čak 88 odsto gajilo je živinu i to od jednog do 49 grla, a najviše kokoške.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz živinskog mesa i jestivih otpadaka od živine u 2019. godini je iznosio 6.622 tone u vrednosti od 10.390.400 evra, dok je istovremeno uvoz tih proizvoda iznosio 11.817 tona u vrednosti od 13.789.400 evra.

Ministar Krkobabić posebno naglašava da i u živinarstvu možemo da povećamo proizvodnju i smanjimo uvoz samo ako se proizvođači živinskog mesa i jaja udruže.

- Međusobno udruživanje proizvođača u specijalizovane živinarske zadruge, a pogotovo proizvođača i prerađivača daje prave odgovore na sve savremene ekonomske izazove, a tako je i u živinarskoj proizvodnji, poručio je ministar.

I Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja Zajednica živinara smatra da se udruživanjem u živinarstvu može postići boljitak i objašnjava da će se šanse za izvoz povećati u pristupnom procesu EU kada budemo ispunili neophodne standarde, jer godinama izvozimo samo u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

Profesor dr Vladan Đermanović poručuje da se održiva i isplativa proizvodnja živinskog mesa jednog poljoprivrednog gazdinstva može obezbediti tovom od 10.000 brojlera u turnusu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: RINA

Ekonomsku egzistenciju svojih članova, poljoprivredno gazdinstvo može da obezbedi i proizvodnjom jaja, za šta je neophodno 5.000-10.000 nosilja.

Preporučuje se nabavka 18-nedeljnih nosilja, čija je cena oko pet evra po grlu. Vraćanje uloženih sredstava moguć je krajem druge i u toku treće proizvodne godine, odnosno sezone, ističu stručnjaci.

foto: AP/Ilustracija

Akademik Škorić poručuje da je pored osnovnih uslova za gajenje živine, neophodno posedovanje osnovno stručno znanje, koje se može obezbediti stručnim konsaltingom i savetovanjima, kao i nabavkom stručne literature i tehnoloških uputstava.

Za sve zainteresovane biće organizovane stručne posete uspešnim živinarskim farmama. Živinarske zadruge će, takođe moći da konkuriš za podsticajna sredstva u okviru projekta obnove zadrugarstva "500 zadruga u 500 sela".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...