Najnovije vesti

MINISTAR MALI: Srbija raste 5,1 odsto, a Hrvatska svega 0,4 odsto, zauzeli smo apsolutno lidersku poziciju u regionu
Foto: Kurir

srbija ubedljivo prestigla ceo region

MINISTAR MALI: Srbija raste 5,1 odsto, a Hrvatska svega 0,4 odsto, zauzeli smo apsolutno lidersku poziciju u regionu

Biznis

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona, kao što je Hrvatska, koja je u prvom kvartalu ove godine zabeležila najsporiji rast u poslednjih šest godina.

Mali je dodao da je Srbija ubedljivo prestigla ceo region, ali i da ima veći rast i od zemalja u Evropskoj uniji. To je, kako kaže, potvrda ispravne ekonomske politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Mali je pojasnio da je za razliku od Hrvatske, čiji je rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, Srbija u istom periodu imala privredni rast od čak 5,1%.

foto: Tanjug Rade Prelić, Kurir

- Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu, koju više niko ne može da ospori. U ovoj novonastaloj ekonomskoj situaciji, u kojoj se našao ceo svet, se pokazalo da smo mnogo otporniji nego neke druge zemlje, kao što je na primer Hrvatska. Dok je njihov privredni rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, naš rast je 5,1%. Njihovi ekonomski pokazatelji su već odredjeni period lošiji od naših, a ovi poslednji podaci govore o tome da je razlika izmedju nas veća nego ikada, odnosno da smo daleko uspešniji. To ne znači da treba da uživamo u ovoj pobedi, nego da radimo još više i marljivije nego ikada do sad, kako bismo ostali na liderskoj poziciji - rekao je ministar finansija.

On je dodao da Srbija kontinuirano ostvaruje bolje rezultate od Hrvatske, pa je tako u 2019. godini Srbija imala rast od 4,2%, dok je privredni rast Hrvatske bio 3%.

U poslednjem kvartalu iste godine Srbija je imala rast od čak 6,2%, dok je hrvatski privredni rast bio svega 2,5%.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...