Najnovije vesti

VUČIĆ: Mere Prištine sumanute, mi gubimo milion evra dnevno! Ne razumem, kako oni zamišljaju život u 21. veku?
Foto: Prinscreen/Prva TV

slobodna trgovina jedan od temelja na kojima je Beograd insistirao

VUČIĆ: Mere Prištine sumanute, mi gubimo milion evra dnevno! Ne razumem, kako oni zamišljaju život u 21. veku?

Biznis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo sumanuta i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.

"Ne razumem kako oni zamišljaju život u 21. veku, u kojem nemate slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala", rekao je Vučić i dodao da su to, srećom, osudili Amerikanci, Evropljani, Rusi, jer je reč o civilizacijskim vrednostima koje su neupitne.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru rekao da centralna Srbija zbog tih mera gubi oko milion evra dnevno, ali da time gube i kosovski Albanci, kojima je potrebna i sirovina iz centralne Srbije, ali i gotovi proizvodi kojima trguju.

"Oni su naviknuti na najveći deo proizvoda koji dolazi iz Centralne Srbije ili kako bi oni rekli iz Srbije", rekao je Vučić.

Dodao da je da je slobodna trgovina jedan od temelja na kojima je Beograd insistirao i da se zato zalagao za snažnije povezivanje i od CEFTE, da bi moglo da se radi, trguje, prave putevi, povezuju ljudi.

foto: tv pink printscreen

Upitan zašto se nije izjasnio u vezi sa novim pravilima do sada, Vučić je rekao da ga novinari nisu pitali, a i da nije u stanju da svakog dana komentariše nove odluke, jer svakog dana Priština izmisli nešto novo.

"Izjasnili su se oni koji je trebalo da se izjasne, od Marka Djurića, do Vlade Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će otići do Jarinja, jer je blizu Novog Pazara, Vučić je rekao da je danas bio nadomak Brnjaka, a ne Jarinja.

"Bili smo nadomak Brnjaka, a ne Jarinja, samo da smo pošli levo, odnosno na istok, otišli bismo u Zubin Potok, sad bismo morali do Raške pa da se spuštamo ka Jarinju, tako da nam je Jarinje i dalje malo dalje".

Vlada u Prištini usvojila je 30. maja niz mera koje podrazumevaju obavezu za preduzeća iz centralne Srbije da obezbede dozvolu za svako vozilo sa robom za Kosovo, kao i zabranu uvoza proizvoda iz centralne Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...