Najnovije vesti

VIŠE SE ISPLATI ŠTEDETI U DINARIMA: Građani imaju poverenje u domaću valutu
Foto: Profimedia

bankarska statistika

VIŠE SE ISPLATI ŠTEDETI U DINARIMA: Građani imaju poverenje u domaću valutu

Biznis

Štednja u dinarima i ove godine raste dinamičnije od devizne štednje, navodi se u danas objavljenom izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije Narodne banke Srbije.

I pored globalne ekonomske krize i neizvesnosti izazvane virusom korona, dinarska štednja nastavlja da raste, što ukazuje na to da stanovništvo ima poverenje u stabilnost domaće valute, navodi se u izveštaju.

Većoj isplativosti dinarske od devizne štednje doprinose relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, zatim povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto), kao i stabilnost - monetarna (niska inflacija i inflaciona očekivanja i relativna stabilnost deviznog kursa) i finansijska.

Primer iz analize pokazuje da ako je štediša oročio 100.000 dinara u martu 2019. godine po kamatnoj stopi od 2,73 odsto, on bi u martu 2020. godine dobio preko 2.000 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio u evrima protivvrednost istog iznosa uz kamatnu stopu od 1,2 odsto.

(Kurir.rs/FoNet/Foto ilustracija: Profimedia) 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...