PREMIJERKA POSETILA KINESKOG DŽINA U BORU: Udvostručena proizvodnja povećala nam BDP države
Foto: Zorana Jevtić

poseta

PREMIJERKA POSETILA KINESKOG DŽINA U BORU: Udvostručena proizvodnja povećala nam BDP države

InfoBiz -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije prati šta se dešava u kineskoj kompaniji Ziđin te je navela da je proizvodnja udvostručena, što je doprinelo uvećanju bruto-domaćeg proizvoda u Srbiji.

"Rezultati kompanije Ziđin prethodnih 12 meseci su 50 odsto bolji od onoga što smo mi proizvodili pre dolaska strateškog partnera, a očekujemo da će uspesi nakon daljih ulaganja u narednih nekoliko godina rasti, čime će udeo sektora rudarstva u BDP iznositi pet procenata", rekla je Brnabić tokom posete toj kompaniji.

Ona je sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem posetila tu kompaniju, susrela se sa menadžmentom Ziđin, ali i rukovodstvom "Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor".

Ziđin je 2018. godine postao većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor sa 63 odsto udela, dok ostalo pripada državi Srbiji. Ove godine je najavljeno otvaranje rudnika Cerovo, a 2021. rudnika bakra Čukaru Peki kod Bora.

Antić je ocenio da je odluka o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom od izuzetne važnosti za Srbiju i da su sve odluke o tome bile "izuzetno dobre".

"Godinu i po dana od početka zajedničke misije, sve se odvija u skladu sa našim planovima", rekao je Antić. Istakao je da se Ziđin obavezao da će u kompaniji zaposliti 5.000 radnika, dok je sada broj zaposlenih premašen za 474. Dodao je da je poboljšana zaštita na radu u toj kompaniji i izneo podatak da je u 2019. godini nivo povreda smanjen za 55 odsto.

"To govori da smo za partnera dobili jednu svetsku odgovornu kompaniju", zaključio je on.

On je rekao da su proizvodni rezultati u rudarstvu u Srbiji odlični, i da je u prvom kvartalu zabeležen rast od 9 procenata, kao i da je najveći doprinos tome dala eksploatacija metala koja je u prvom kvartalu porasla za 38 odsto.

Zamenik generalnog direktora "Serbia Zijin Copper" Dexi Ling rekao je da je ponosan što može da kaže da je promenjena istorija ove kompanije.

"To smo postigli značajnim ulaganjem u vezi sa unapređenjem životne sredine, zapošljavanja, proizvodnje i upravljanja. Sa rudnikom bakra i zlata 'Čukaru Peki' bićemo druga po snazi industrijska baza obojenih metala u Evropi", rekao je on.

On je na pitanje novinara o povećanom zagađenju od njihovog dolaska u RTB potvrdio da je izvor zagađenja topionica bakra, ali da se radi na rešavanju tog problema.

"Mi radimo na iznalaženju privremenog rešenja u smislu izgradnje 'dimokotača' i sistema za gasove. To će biti privremeno rešenje i trajaće do jula a posle toga planiramo da trajno rešimo problem sa gasovima po najmodernijoj tehnologiji i sav gas će ići u fabriuku sumporne kiseline", dodao je Dexi Ling.

Na pitanje novinara zbog čega je država uložila veliki novac za novu topionicu koja je sada nefunkcionalna, Antić je rekao da je topionica sagrađena za kapacitet proizvodnje 80.000 tona bakra godišnje, a da su planovi kineske kompanije da proizvede i do 250.000 tona. Brnabić i Antić su zahvalili kineskim partnerima na donaciji od 800.000 dolara u borbi od korona virusa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track