Opština Pećinci – sinonim za grinfild investicije
Foto: Opština Pećinci

Opština Pećinci – sinonim za grinfild investicije

InfoBiz -

U ravnici Srema, na samo 25 kilometara od Beograda nalazi se opština koja je za samo desetak godina prešla put od relativno nerazvijene, pretežno poljoprivredno orijentisane opštine, prešla put do sredine koja je sinonim za ubrzani industrijski razvoj, ne samo u okvirima Srbije, već i u regionu.

Opština Pećinci, sa nepunih 20.000 stanovnika u 15 naselja, na najbolji način je iskoristila sve prednosti povoljnog geografskog položaja da privuče preko 70 velikih stranih i domaćih kompanija, a nivo grinfild investicija doseže cifru od 700 miliona evra. Ovakav privredni bum za rezultat ima preko 7.000 kreiranih novih radnih mesta, pa je danas nezaposlenost u pećinačkoj opštini najniža u okruženju, sa samo 681 nezaposlenim licem na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

foto: Opština Pećinci

U severnom delu opštine, u naselju Šimanovci, posluju svetski brendovi „Bosch“, „Sika“, „Dr Etker“, „Peri gmbh“, „Isomat“, „Doka“, „Salinen“, „Phoenix pharma“, „Agena technology“, „JUB“ i mnogi drugi, koji predstavljaju jasan pokazatelj povoljnog privrednog okruženja u opštini Pećinci i jasnu referencu za sve buduće investitore. Efikasna lokalna administracija pruža logističku podršku investitorima od prvog kontakta sa Opštinom do konačne realizacije investicije, a radne zone sa razvijenom putnom i komunalnom infrastrukturom, kvalitetnim snabdevanjem električnom energijom i usvojenom planskom dokumentacijom, čine severni deo opštine Pećinci idealnim mestom za pozicioniranje privrednih aktivnosti.

U južnom delu opštine nalazi se neprocenjivo prirodno bogatstvo oličeno u Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“, drugom zaštićenom prirodnom dobru u svetu, a 42 kilometra duga obala reke Save, pored plovnog puta, predstavlja i idealno mesto za odmor i rekreaciju. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, sa ostacima srednjovekovne tvrđave Kupinik – poslednje prestonice srpske srednjovekovne države, koje svedoči o vekovnom ukrštanju civilizacija na ovim prostorima, u ambijentu očuvane prirode, predstavlja izuzetan resurs za razvoj turizma. Detaljno razrađene studije Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu svedoče o velikom bogatstvu u geo-termalnim vodama, koje su odličan osnov za razvoj sve popularnijeg wellness i spa turizma.

foto: Opština Pećinci

Preko 34.000 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i razvijena poljoprivredna proizvodnja, čine odličnu sirovinsku bazu za ulaganje u prerađivačke kapacitete prehrambene industrije.

Intenzivan privredni razvoj neminovno je praćen ubrzanim razvojem infrastrukture u svim oblastima života. U poslednjih nekoliko godina izgrađena je fabrike vode u Šimanovcima, moderna sportska hala u Donjem Tovarniku koja ispunjava sve uslove za održavanje zvaničnih sportskih takmičenja, a opština Pećinci je jedina opština u Sremu koja je izgradila dva prečistača kanalizacionog otpada. Vodovodna mreža odavno postoji u svim naseljima, u pet naselja je izgrađena i kanalizaciona mreža, a uveliko se pripremaju investicije u kanalizacionu mrežu u svim naseljima. Nedavno je počela i gasifikacija opštine – projekat vredan 6,1 miliona evra koji u naredne tri godine treba da gas kao energent učini dostupnim svim domaćinstvima i privrednim subjektima u pećinačkoj opštini.

foto: Opština Pećinci

Samo u poslednjih nekoliko godina u unapređenje uslova u zdravstvu je uloženo blizu 60 miliona dinara, a u pripremi je kompletna unutrašnja i spoljašnja rekonstrukcija pećinačkog Doma zdravlja vredna oko 150 miliona. U putnu i komunalnu infrastrukturu uloženo je 740 miliona, u sportsku infrastrukturu blizu 80, a u domove kulture i pećinački Kulturni centar blizu 18 miliona dinara. Preko 10 miliona je uloženo u razvoj turizma. Istovremeno, realizovano je bezbroj manjih projekata u svih 15 naselja koji unapređuju kvalitet života žiteljima ove sremske opštine.

foto: Opština Pećinci

U ovom trenutku u toku je realizacija tri značajna projekta u objekte obrazovnih ustanova, ukupne vrednosti 540 miliona dinara - u Šimanovcima se gradi novi vrtić na 1700 m², a u kompletno se rekonstruišu objekti osnovnih škola u Kupinovu i Karlovčiću. U pripremi je rekonstrukcija osnovne škole u Pećincima čija vrednost se procenjuje na 300 miliona dinara.

Uprkos impresivnim rezultatima opštinsko rukovodstvo ne spava na lovorikama, već nastavlja da radi na unapređenju uslova za dolazak investitora i upošljavanje stanovništva. Za nešto manje od dve godine izgrađeno je oko 200.000 m² poslovnog prostora i otvoreno 15 novih pogona i distributivnih centara, koji su najbolja garancija da će i u godinama koje dolaze opština Pećinci biti, kako zvanični slogan kaže – mesto prosperiteta.

Opština Pećinci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track