DA LI ZNATE KOJA ZANIMANJA SU NAJTRAŽENIJA U SRBIJI? Jedno nikada ne biste pogodili: Ovaj posao se traži NAJDUŽE!
Foto: Profmedia

put do radne knjižice traje četiri godine

DA LI ZNATE KOJA ZANIMANJA SU NAJTRAŽENIJA U SRBIJI? Jedno nikada ne biste pogodili: Ovaj posao se traži NAJDUŽE!

InfoBiz -

Iako su, uglavnom, na dnu liste želja malih maturanata, po podacima NSZ, zanati su i dalje na ceni.

Statistika je izračunala da put do radne knjižice "traje", u proseku, četiri godine. Više nezaposlenih žena. Najduža lista čekanja za posao je, s obzirom i na najveći broj stanovnika, u opštini Novi Beograd.

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja je, u maju bilo 69.394 Beograđana, od kojih su 42.683 ili 61,5 odsto žene.

Trogodišnji i četvorogodišnji obrazovni profili su traženi, mada pojedine škole koje obrazuju ove kadrove teško uspevaju da popune slobodna mesta i posle drugog upisnog roka.

Lista čekanja po opštinama

Najduža lista čekanja za posao je, s obzirom i na najveći broj stanovnika, u opštini Novi Beograd sa 8.213 građana. Sledi Čukarica sa 7.950, Palilula - 7.164, Zemun - 7.022, Voždovac - 6.564... Najmanje opštine imaju i najmanje nezaposlenih - Sopot (1.028), Surčin (1.454), Barajevo (1.414).

Zanatlije i dalje na ceni

Iako su, uglavnom, na dnu liste želja malih maturanata, po podacima NSZ, zanati su i dalje na ceni. Tako su "gazde", u maju tražile nekvalifikovane radnike, čistače prostorija, šivače tekstila, pomoćne građevinske radnike, gerontodomaćine, pakere, bolničare-negovatelje. Takođe, posla ima i za stolare, elektromontere, prodavce, auto-mehaničare, portire, bravare, diplomirane ekonomiste i pravnike, građevinske i mašinske inženjere.

foto: Shutterstock

Analiza Nacionalne službe za zapošljavanje je pokazala da su, tokom prošle i u prvih pet meseci ove godine poslodavci, uglavnom, imali potrebe za istim zanimanjima.

Već pomenutim treba dodati - vozač viljuškara i kamiona, livac, elektrozavarivač..

Sa diplomom više škole i fakulteta traženi su komercijalista, menadžer, vaspitač, mašinski inženjer, socijalni radnik, diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije.

"Beli mantili" brzo nalaze posao

I lekari specijalisti pojedinih oblasti brzo nalaze posao. Među "belim mantilima" najtraženiji su specijaliste - opšte hirurgije, ginekologije i akušerstva, interne medicine.

Sa osmim stepenom stručne spreme postoji potreba za profesorima na visokoškolskim ustanovama i saradnicima na institutima - univerzitetski profesor prava, naučni istraživač socijalne politike, doktor ekonomskih nauka.

Posla nema za njih..

Iako ih ima na evidenciji NSZ, posla nema za - kinooperatera, pčelara, puškara, vozovođu, telegrafistu, konduktera u železničkom saobraćaju, povrtara. Na zaposlenje najduže čekaju maturanti iz oblasti kožarstva i tekstilstva, poljoprivrede i prerade hrane, šumarstva i prerade drveta, ekonomije, prava i administracije.

foto: Kurir/S.U.

Najviše nezaposlenih sa srednjom školom

U odnosu na obrazovnu strukturu, više od polovine nezaposlenih su ljudi sa srednjom školom, trećinu čine nekvalifikovani i radnici sa prvim i drugim stepenom stručne spreme, dok ih je najmanje sa diplomom visoke škole i fakulteta - 14,7 odsto.

Od novoprijavljenih lica u toku marta, koji su u evidenciju došli iz radnog odnosa, najviše njih je iz oblasti trgovine i ugostiteljstva.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track