Najnovije vesti

DOŠLO JE VREME ZA NAPLATU KREDITA: Sada imate TRI opcije da nastavite sa plaćanjem duga banci
Foto: Marina Lopičić

banka ponovo skida sa računa

DOŠLO JE VREME ZA NAPLATU KREDITA: Sada imate TRI opcije da nastavite sa plaćanjem duga banci

Biznis

Posle tri meseca zastoja u otplati kredita, danas ističe moratorijum i banke nastavljaju redovnu naplatu mesečnih rata.

Svi oni koji su stopirali svoje zajmove, od jula mogu očekivati da im banka ponovo "skida" sa računa mesečno zaduženje, i to istog datuma kao i pre moratorijuma. Iznos je nešto uvećan, za kamatu koja je obračunata u protekla tri meseca, a zatim raspoređena na broj preostalih rata.

Klijenti banaka koji su u martu prihvatili ponudu za tromesečni moratorijum imaju, zapravo, tri mogućnosti kada je reč o nastavku otplate kredita. Pored izmirivanja obaveza prema predviđenom planu uz produžetak otplate za tri meseca i raspoređivanja kamate na broj preostalih rata, oni koji nisu u finansijskim teškoćama mogu i odmah da plate tri “preskočene” rate ili samo kamatu za prethodna tri meseca.

Dakle, prva opcija je ona saopštena javnosti već prilikom uvođenja moratorijuma. U toj varijanti, nakon prestanka zastoja u otplati kredita klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, prema predviđenom planu, s tim što se period otplate produžava za tri meseca, dok se kamata obračunata tokom zastoja pripisuje dugu i ravnomerno raspoređuje na broj preostalih rata.

Prema drugoj opciji, klijenti koji su u prethodnih 90 dana nastavili redovno da primaju zaradu ili samo nisu potrošili novac planiran za kredit, odnosno imaju dovoljno sredstava za sve tri "preskočene" rate, mogu da dođu do banke i kažu da žele da uplate za 90 dana koliko duguju. Nakon toga nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu kao što je bila pre uvođenja moratorijuma, a isti im ostaje i rok otplate.

Treća varijanta koja je prisutna kod banaka je da ako neko nema dovoljno novca za glavnicu, rok otplate mu se produžava za 90 dana, ali može ako želi da plati kamatu koja je obračunata u periodu od ova tri meseca.

(Kurir.rs/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...