Najnovije vesti

ZAVRŠENI RAZGOVORI SA MMF: Vlada Srbije brzo sprovela dobro osmišljeni paket mera za ublažavanje posledica korone
Foto: Stefan Jokić

TABAKOVIĆ I MALI SA KEJS MARTEJNOM

ZAVRŠENI RAZGOVORI SA MMF: Vlada Srbije brzo sprovela dobro osmišljeni paket mera za ublažavanje posledica korone

Biznis

Zvanični razgovori delegacije Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike završeni su danas sastankom koji je održan u video-formatu, a misija je ocenila da se nastavlja dobra implementacija programa i da su za Srbiju zadržali aprilsku projekciju rasta.

Na završnom sastanku delegaciju Srbije predvodila je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodio je Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima, saopštila je NBS.

MMF je ocenio da su vlasti Srbije brzo sprovele dobro osmišljeni paket mera za ublažavanje posledica Covid-19.

Misija je ocenila da se nastavlja dobra implementacija programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike i da je pandemija imala nepovoljne uticaje na domaću i svetsku ekonomiju.

U Srbiji je donet veliki paket sveobuhvatnih mera koji je jedan od najvećih među evropskim zemljama u razvoju, a važno je da Srbija, uz punu podršku koju obezbeđuje ekonomiji i tokom ove krize, nastavi da čuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što su u junu dodatno smanjili projekcije rasta na globalnom nivou za ogroman broj zemalja, za Srbiju su zadržali aprilsku projekciju zbog snažnog, pravovremenog i sveobuhvatnog odgovora na krizu, ističe se u saopštenju.

Misija je ocenila i da je NBS reagovala čitavim setom mera - od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost i u ovim uslovima ogromnih neizvesnosti na globalnom nivou.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...