MINISTAR MALI POSLE RAZGOVORA SA MMF: Srbija dobro reagovala na krizu izazvanu koronom
Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

SVI ZADOVOLJNI

MINISTAR MALI POSLE RAZGOVORA SA MMF: Srbija dobro reagovala na krizu izazvanu koronom

InfoBiz -

Delegacije Srbije i MMF-a održale su danas završni sastanak, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da je država dobro reagovala u vreme pandemije, a predstavnici MMF-a pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i istakli da je među najvećima u evropskim zemljama u razvoju.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, na završnom sastanku su učesvovali ministar Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dok je Delegaciju MMF-a predvodio šef Misije Jan Kes Martejn, a sastanak se odnosio na sprovođenje aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument").

U pitanju je polugodišnja revizija programa, koja se održava putem video - veze, a koja će biti predmet usvajanja na odboru direktora MMF-a u Vašingtonu.

Na sastanku je zaključeno da se implementacija aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Mali je ocenio da su u okviru aktuelnog aranžmana koji se uspešno sprovodi, postignuti važni reformski ciljevi, kao i da će Vlada nastaviti sa sprovođenjem reformi.

On je ukazao i da je država dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana korona virusom, i spasila je privatni sektor, a sada je važno da ekonomija nastavi da dobro funkcioniše i da se sačuvaju radna mesta. On ističe i da ohrabruju podaci iz prvog kvartala, koji će pozitivno uticati na rezultat na kraju ove godine.

Predstavnici MMF-a su istakli da je važno da se nastavi sa podržavanjem ekonomije, ali i da se zadrži makroekonomska i finansijska stabilnost.

Predstavnici MMF-a su istakli i da je važno da se nastavi sa strukturnim reformama, u smislu reforme poreske administracije, zapošljavanja u javnom sektoru, reforme plata, javnih preduzeća i razvoja tržišta kapitala.

Pohvalili su napredak u smislu zatvaranja transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera. Naredna, poslednja misija u okviru aktuelnog programa, planirana je za mesec oktobar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track