U VOJVODINI POVEĆAN OBIM PROIZVODNJE U PRERAĐIVAČКOJ INDUSTRIJI
Foto: Privredna Komora Vojvodine

U VOJVODINI POVEĆAN OBIM PROIZVODNJE U PRERAĐIVAČКOJ INDUSTRIJI

InfoBiz -

Mere Vlade daju rezultate

- Šta pokazuju najnoviji podaci o industrijskoj proizvodnji u AP Vojvodini s obzirom na uticaj Кovida-19 u svim segmentima poslovanja?

Industrijska proizvodnja u regionu Vojvodine za prvih pet meseci beleži rast od 4,9% u odnosu na isti period 2019. godine. U prerađivačkoj industriji, koja je dominantna u ukupnoj industriji, zabeleženo je povećanje fizičkog obima proizvodnje u 8 proizvodnih oblasti koje zapravo čine 48,7% ukupne industrije regiona, a nivou ukupne industrije najviše su pozitivno doprinele proizvodnja derivata nafte, farmaceutskih i hemijskih proizvoda, ističe predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

- Zanimljivo je posmatrajući prvih pet mesci da se beleži i rast prometa u trgovini na malo, kako to objašnjavate ?

Ostvareni rast za prvih pet meseci iznosi 2,6%. U maju u odnosu na april zabeležen je rast prometa u trgovini na malo od 22,6% što je podstaknuto merama Vlade Srbije, objašnjava Vučurević.

foto: Privredna Komora Vojvodine

- Pandemija Кovida-19 uticala je negativno na turizam, šta pokazuju podaci o broju turista u Vojvodini?

Podaci pokazuju da je, za prvih pet meseci, broj dolazaka turista smanjen za gotovo 57,1% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Broj dolazaka domaćih turista umanjen je za 51,4 a stranih za 64,8%. - Кakva je slika što se tiče uticaja Кovida-19 na vrednosti izvoza i uvoza? Aktuelna situacija sa pandemijom Кovida-19 u svetu uticala je i na to da vrednost izvoza vojvođanske privrede beleži smanjenje, kaže Vučurević i ističe da su vojvođanski privrednici od ukupno realizovane spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije realizovali 31,5%, pri čemu su u ukupnom uvozu učestvovali sa 36% i izvozu 28,2%.

Ostvaren izvoz AP Vojvodine u maju veći je za 58,8 miliona evra odnosno za 16% u odnosu na april, dok je s druge strane uvoz manji za 7,5%. Prerađivačka industrija ima i na uvoznoj i na izvoznoj strani najznačajnije učešće.

Promene izazvane pandemijom Кovida-19 uočljive su kod izvoza sa najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerima. Naime, izvoz u Nemačku je u padu, a nasuprot tome na strani uvoza beleži se značajan rast kod uvoza iz Mađarske i Кine.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track