U PROBLEMU ZBOG KORONE: YUTA uputila apel za pomoć najugroženijim sektorima privrede
Foto: EPA/Carlos De Saa

UNIŠTI IH VIRUS

U PROBLEMU ZBOG KORONE: YUTA uputila apel za pomoć najugroženijim sektorima privrede

InfoBiz -

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) je danas, zajedno sa još nekoliko udruženja, zatražila od države da pomogne sektorima privrede koji su najugroženiji usled posledica epidemije korona virusa.

Apel su uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru trgovine,turizma i telekomunikacija Rasim Ljajiću, a imajući u vidu probleme u poslovanju turističkih agencija, rent-a-car kompanija, vodiča, hotelijera i restoratera i javnog prevoza u drumskom saobraćaju predlažu nekoliko mera podrške i pomoći radi očivanja poslovanja i radnih mesta u tim sektorima.

Prva je isplata bruto minimalnih ličnih dohodaka u narednih šest meseci, a osim toga, predlažu i otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi, moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, kao i dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita.

Predlažu i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti. U saopštenju piše da pomoć treba da se ogleda u finansijskoj, ali i u nefinansijskoj pomoći koja bi se ogledala kroz izmene određenih pod zakonskih i zakonskih akata koji bi u ograničenom vremenskom periodu omogućili lakši rad u ovim sektorima.

Dodaje se da bi taj deo pomoći mogao biti realizovan kroz resorna ministarstva, a odnosi se pre svega na pojedine odluke koje bi u uslovima pandemije i izuzetnog pada poslovanja omogućile drugačije i lakše uslove rada. Apel za pomoć upućen u ime udruženja SRBIJATRANSPORT, HORES, Udruženje turističkih vodiča Srbije, kao i udruženja turističkih agencija ATAS, ANTAS, UTAS, URA i YUTA.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA/Carlos De Saa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track