MINISTAR MALI NE KRIJE ZADOVOLJSTVO: Priliv od PDV 50,1 milijarda dinara, veći od planiranog!
Foto: Marina Lopičić

ministarstvo finansija

MINISTAR MALI NE KRIJE ZADOVOLJSTVO: Priliv od PDV 50,1 milijarda dinara, veći od planiranog!

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da srpska privreda raste što pokazuju i najnoviji podaci o prilivu od PDV-a koji je za 4,6 milijardi dinara veći od planiranog.

Gostujući na televiziji Pink naveo je da prilivi od PDV-a stižu 15. u mesecu i da se očekivalo da će biti 45,5 milijardi dinara, ali da je prema podacima od 15. jula ostvaren priliv od 50,1 milijardu dinara.

"Ostvarili smo smo za 4,6 milijardi dinara veći priliv od planiranog. To vam je domaći PDV, odnosno PDV od domaćih privrednih aktivnosti, razmene dobara i usluga i to govori da privreda raste i da dobro radi u ovom trenutku", istakao je Mali. Dodao je da je prihod od akciza ostvaren baš po planu i da iznosi 19 milijardi dinara.

"Imamo konkretne pokazatelje koji nam govore u prilog tome da nam se ekonomija oporavlja ili da radi uprkos svim izazovima koji postoje", dodao je Mali.

"Radimo istraživanje u kome učestvuje više od 1.000 firmi

Mali je izjavio da se, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Zavodom sa statistiku, trenutno sprovodi veliko istraživanje u kome učestvuje više od hiljadu preduzeća, a cilj je da se spremno dočeka eventualna nova kriza.

"Veoma ozbiljno smo pristupili tome da do jeseni ili tokom jeseni budemo spremni ukoliko se dogodi neka nova kriza", rekao je Mali gostujući na televiziji Pink. Naveo je da više od hiljadu preduzeća učestvuje u toj anketi i da je namera da se vidi na koji način je epidemija korona virusa uticala na njih - koji su prema njihovom mišljenju izazovi za budućnost, šta kažu njihovi kupci i dobavljači iz inostranstva, kako bi oni voleli ili misle da treba država da im pomogne u narednom periodu...

"To istraživanje će da bude gotovo do 10. avgusta nakon čega ćemo da sagledamo rezultate kako bismo bili spremni za jesen i eventualnu novu krizu", rekao je Mali. Naveo je da je protiv proizvoljnih i neodgovornih izjava onih koji govore da će biti milioni nezaposlenih na jesen u Srbiji, da država treba ili ne treba da pomogne...te podsetio da se država odgovorno pokazala tokom korone i izašla sa jakim, sveobuhvatnim programom ekonomskih mera ukupne vrednosti 5,1 milijardu evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track