Najnovije vesti

KORONA MINIMALAC: Više od milion radnika dobija još po 310 evra
Foto: Marina Lopičić

POMOĆ DRŽAVE

KORONA MINIMALAC: Više od milion radnika dobija još po 310 evra

Biznis

Prva uplata od 18.000 dinara, odnosno 155 evra, zaposlenima stiže do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru, najavio za Kurir Siniša Mali

Više od milion zaposlenih kod preduzetnika, u mikro, malim i srednjim preduzećima dobiće od države 60 odsto minimalne zarade već do 10. avgusta, a zatim i u septembru, najavio je ekskluzivno za Kurir ministar finansija Siniša Mali.

On je istakao da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.,

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Podrška od 5,7 milijardi evra

- Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo s ovim merama, tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga sledi u septembru. To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra - rekao je ministar za Kurir.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

- S ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara - istakao je Mali i dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

Novi moratorijum

Ministar je ukazao i na to da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio da će pored dva dodatna minimalca i odlaganja poreza država pokrenuti i novi projekat „Moja prva plata“ kao vid pomoći privredi. Projekta podrazumeva da će država devet meseci plaćati preduzetniku, privatniku ili preduzeću 20.000 dinara za zapošljavanje jednog radnika sa srednjom školom, a 24.000 dinara za fakultetski obrazovanog. Predsednik je najavio i da je povećanje penzija izvesno, a nada se i povećanju plata u javnom sektoru , dok je sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razgovarao i o dodatnom moratorijumu na kredite bar za još dva meseca. Sve rate kredita privrednici i građani će, kako saznajemo, moći ponovo da stopiraju od 1. avgusta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

DRUGI PAKET POMOĆI  

 • isplata 60 odsto minimalca za 1,05 miliona zaposlenih u privatnom sektoru u avgustu i septembru
 • pravo na ovaj vid pomoći imaju preduzeća za sve zaposlene po ugovoru na određeno ili neodređeno vreme
 • za jedan mesec će biti odloženi porezi i doprinosi na zarade
 • projekat „Moja prva plata“
 • moratorijum na kredite još dva meseca od 1. avgusta
 • povećanje penzija i plata u javnom sektoru

MARKO ČADEŽ MERE ČUVAJU KIČMU PRIVREDE

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da će se nove mere pomoći pokazati kao jedna od najvažnijih odluka za očuvanje srpske privrede.

- Privreda je odmah osetila negativne posledice pogoršanja epidemiološke situacije. Vlada i državni vrh reagovali su trenutno produžavanjem mera kako bi sačuvali kičmu malih i srednjih preduzeća, kao i cele privrede - istakao je on za RTS i dodao da očekuje hitnu pomoć turizmu i putničkom saobraćaju,pošto su u uslovima pandemije praktično izgubili tržište.

IVAN NIKOLIĆ KORIST ZA SVE GRAĐANE

l Novi državni paket mera pomoći privredi ima za cilj da se izbegnu negativni efekti na tržištu rada koji bi nastali nakon prestanka dosadašnjih direktnih mera, a pre svega kako bi se sprečilo povećanje stope nezaposlenosti, ocenio je za Tanjug ekonomista Ivan Nikolić. Paket mera je, kaže, direktno usmeren na sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, ali od njega će, ističe, imati korist svi građani.

TRANŠE ISPLATE

 • 7. maja isplaćen prvi korona minimalac
 • 4. juna isplaćen drugi korona minimalac
 • 7. jula isplaćen treći korona minimalac
 • do 10. avgusta biće isplaćen četvrti korona minimalac
 • u septembru će biti isplaćen peti korona minimalac 

Kurir.rs, Sanja Đorđević/ Foto: Marina Lopičić 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...