Najnovije vesti

OVAKO IZGLEDA SRPSKI KORONA ŠOPING: Više ne pravimo zalihe! Ovo kupujemo najviše, a ovo drugo gotovo nikako
Foto: Zorana Jevtić

šta kaže statistika

OVAKO IZGLEDA SRPSKI KORONA ŠOPING: Više ne pravimo zalihe! Ovo kupujemo najviše, a ovo drugo gotovo nikako

Biznis

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije ocenjuju da su se potrošači posle vanrednog stanja vratili redovnim kupovnim navikama i sada uglavnom kupuju osnovne životne namirnice i ne prave zalihe što je bio slučaj tokom vanrednog stanja u martu i aprilu, ali da je tražnja za ostalom robom manja.

"Najviše kupuju hleb, mleko i mlečne proizvode, sveže meso, pakovanja smrznutih pekarskih proizvoda, i povrća kaže sekretar Udruženja za trgovinu u PKS Žarko Malinović, te da se tokom juna i ovog meseca beleži rast prometa odeće, obuće, trgovine automobilima, što je praktično "stajalo" tokom vanrednog stanja.

"Tu vidimo pomake, ali mimo toga ne računajući kupovinu osnovnih životnih namirnica, u ostalim segmentima trgovine beleži se pad prometa", navodi Malinović.

- Kaže da je primetno da građani sada opreznije pristupaju kupovini i da se odriču nekih stvari koje nisu neophodna poput, recimo, obnavljanja nameštaja u domaćinstvu -  Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije međutim ističe da se trend kupovine građana nije mnogo promenio tokom vanrednog stanja, a ni sada.

Ona kaže da imajući u vidu žalbe koje im stižu najviše kupuje tehnička roba, odeća i obuća.

Napominje da je primetno da se građani sve više opredeljuju za kupovinu putem interneta jer je bezbedniji vid kupovine, imajući u vidu širenje virusa korona, a i zbog toga što po zakonu imaju mogućnost da vrate robu u roku od 14 dana ako im ne odgovara bez obaveze da navode razloge.

Jovanović savetuje građanima da kada naručuju robu online provere dobro od koga je poručuju, jer je važno da prodavci budu registrovani za obavljanje delatnosti kako bi mogli da se pozovu na Zakon o zaštiti potrošaca, ukoliko dođe do nekih problema u isporuci robe.

Mali: Privredna aktivnost u Srbiji nije stala, 100 evra pomoglo

Last changed: 25.07.20 10:13:05 (Tanjug), uploaded: 25.07.20 10:14:01

BEOGRAD, 25. jula (Tanjug) - Privredna aktivnost u Srbiji nije stala za vreme krize izazvane pandemijom virusa korona, a tome je doprinela i mera pomoći punoletnim građanima od 100 evra koje su vraćene u privredne tokove i kroz PDV se vratio u budžet, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Tih 100 evra se osetilo, ljudi su kupovali, to se oslikalo i kroz naplatu PDV i sada se vidi efekat toga. U ekonomskom smislu ta mera je apsolutno opravdana i kao što smo očekivali taj novac se vratio u privredne tokove, investirsan je i PDV se vratio u budžet", kazao je Mali na TV Prva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...